Na zijn niet-selectie voor EURO 2020 is Zinho Vanheusden er opnieuw bij in de 29-koppige selectie van bondscoach Roberto Martinez voor het drieluik in de WK-kwalificaties tegen achtereenvolgens Estland, Tsjechië en Wit-Rusland.
De intussen 22-jarige Vanheusden keerde in het tussenseizoen terug naar Inter, na drie jaar bij Standard. Inter leende de beloftevolle verdediger meteen voor een seizoen uit aan Genoa, om ervaring op te doen in de veeleisende Serie A. Op termijn moet hij de verdedigingsleider kunnen worden bij de Rode Duivels, de huidige spelers achterin worden immers allemaal een dagje ouder. "Het WK in Qatar is zeker een doel en daar werk ik elke dag hard voor", bekende Vanheusden dinsdag tijdens een persmoment in Tubeke. "Spelen voor de Rode Duivels is op zich al een jongensdroom. Ik moet hier elke dag het beste van mezelf geven en de coach laten zien dat ik er klaar voor ben. Daarom heb ik ook beslist om terug naar Italië te gaan, om elke dag sterker te worden. Bij de nationale ploeg zitten er uitstekende verdedigers, waar ik alleen maar respect voor heb. Ik ben al tevreden dat ik met hen kan trainen om van hen te leren. Wanneer zij zullen stoppen en het aan de volgende generatie is? Dat weet ik ook niet."

Vanheusden heeft één cap op de teller bij de nationale ploeg. In het oefenduel tegen Ivoorkust kreeg hij in de herfst van vorig jaar een basisplaats. Niet veel later liep hij met Standard in de competitiewedstrijd tegen KV Oostende een zware knieblessure op. "Tegen Ivoorkust was het gevoel zo goed en nadien kwam die blessure. Ik heb al wel meerdere zware kwetsuren gehad en je weet nooit wat de toekomst brengt, maar ik hoop deze keer blessurevrij te blijven en mijn plaats hier in de selectie te behouden. Die druk leg ik mezelf wel op, want ik moet er zelf voor zorgen dat ik goed genoeg presteer om geselecteerd te worden."

In dat opzicht moet ook zijn transfer naar Italië bekeken worden. Vanheusden wil in de Serie A een betere speler worden. "Het is een ander type voetbal dan bij Standard, maar de coach helpt me goed en we beschikken over een groep die wel een goed seizoen kan neerzetten. We spelen met drie achterin, vergelijkbaar met het systeem bij de Rode Duivels. Ik speelde daar al op rechts en centraal. In de Serie A ligt de kwaliteit van het spel zoveel hoger. Tegen Napoli kreeg Fabian Ruiz 5 centimeter ruimte en die draaide de bal perfect binnen. Dan zie je het niveauverschil. Maar zo leer je bij, van momenten tegen die topspelers. Samen met Inter heb ik beslist dat ik naar een grotere competitie moest en zo kwam Genoa uit de bus. Op twee maanden heb ik op tactisch vlak al enorm veel bijgeleerd."