Vrijdagavond moeten de Belgische beloften op de tweede speeldag in groep I van de kwalificaties voor het EK van 2023 in Georgië en Roemenië op bezoek bij Turkije.
Begin juni kende de Belgische U21 een perfecte start van de groepsfase, met een 1-3 overwinning in Kazachstan. Turkije is echter van een ander niveau en bovendien spelen de Belgen opnieuw op verplaatsing, het knelpunt waar het vorig jaar in de kwalificaties voor EURO 2021 grandioos misliep. "Turkije is sowieso een van de lastigste wedstrijden in deze groep. Ze hebben veel meer kwaliteiten, op alle vlakken, dan Kazachstan", vertelde U21-bondscoach Jacky Mathijssen vandaag tijdens een persmoment.

"Iedereen herinnert zich nog wel de vorige kwalificatieperiode, toen we thuis 10 op 12 haalden en op verplaatsing 3 op 12. Die nederlagen op verplaatsing hebben we toen duur betaald. In Kazachstan hebben we een eerste stap gezet, nu komt het erop aan verder te werken om resultaten neer te zetten buitenshuis. We hebben daar over gepraat en ik denk ook dat deze groep het opgepikt heeft, dat er lessen getrokken zijn uit het verleden. Ze snappen dat er voldoende grinta en agressiviteit in het spel nodig is om buitenshuis punten te pakken."

In vergelijking met de selectie voor de eerste match tegen Kazachstan zijn er evenwel acht nieuwe gezichten. Heel wat jongens uit de vorige campagne zijn er niet meer bij. "Ik heb wel het gevoel dat de groep van vorig jaar al verder stond, dat zij een aantal kwaliteiten hadden waar wij nog niet aan toe zijn. Dat is ook niet onlogisch, want we hebben een verjonging doorgevoerd en tussen 20 en 23 jaar verandert er veel voor een voetballer. Al denk ik wel dat deze groep sterker is om eventuele pechmomenten tijdens een wedstrijd te boven te komen. De tweede test komt er snel aan en zal dat uitwijzen. We beginnen de kwalificaties met twee uitwedstrijden en vervolgens drie thuiswedstrijden. Daarvan zijn er twee in oktober, want dan is Tubeke vrij aangezien de Rode Duivels op de Nations League zitten. De opmaak van zo'n kalender is een proces van geven en nemen: je zit met alle verantwoordelijken van de landen samen en op twee uur tijd moet er een kalender zijn. Die uitwedstrijd in Kazachstan hebben we moeten slikken, maar daarvoor hebben we andere voordelen in de plaats gekregen. Zo sluiten we de campagne met een thuiswedstrijd af. Voor tachtig procent ben ik tevreden met die kalender."

Met Yari Verschaeren en Charles De Ketelaere zitten er ook twee Rode Duivels bij de beloften. Zij sluiten na het duel in Turkije bij de A-ploeg aan voor de verplaatsing naar Kazan. Het onderstreept het belang van de kwalificatiecampagne van de beloften. "Die EK-kwalificatie is superbelangrijk, ik kan dat niet genoeg benadrukken. De vorige campagne was een onwaarschijnlijk verhaal en dat mag niet opnieuw voorvallen. Yari en Charles lopen over van talent. Het zijn complete voetballers, spelers die elke coach in zijn kern wil. Daarnaast tonen zij aan dat goeie prestaties bij de beloften ook voor kansen bij de Rode Duivels kunnen zorgen. Hopelijk volgen er snel nog jongens."