Missie geslaagd voor Roger Habsch, bronzen medaille op zijn eerste Spelen is binnen

Sport | De Belg Roger Habsch heeft de bronzen medaille gewonnen op de 200 meter rolstoelspurt (categorie T51) op de Paralympische Spelen. Hij finishte net na landgenoot Peter Genyn. De 42-jarige Habsch heeft daarmee zijn grote doel bereikt: een podiumplaats veroveren in Tokio.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Luikse atleet Roger Habsch heeft vandaag in Japan de 200 meter afgelegd in 38.33 seconden. Alleen de Fin Toni Piispanen (36.81) en landgenoot Peter Genyn (37.11), die eigenlijk op goud mikte, deden beter.
 
“Ik ben tevreden”, verklaarde Habsch na de race. “Mijn voorbereiding was niet perfect, aangezien we niet op voorhand op de piste konden trainen. Maar ik heb me aardig uit de slag getrokken. Het kon beter, maar ik heb die bronzen medaille toch maar beet. Dat is de hoofdzaak.”
 
Zweten tot de laatste minuut
 
De omstandigheden in Tokio zijn niet makkelijk voor de g-sporters, maar Habsch klaagt niet. “Ik ben snel geacclimatiseerd in Tokio. We hebben net drie of vier enorm warme dagen achter de rug, het kwik zat tussen 40 en 43 graden. Maar we trainen enkel ’s avonds en hadden verkoelende kledij. Op dat vlak liep alles uiteindelijk wel goed.”
 
Habsch is verlamd sinds een aanrijding in 1997 en begon ruim tien jaar geleden te sporten met een handbike vooraleer hij zijn pijlen op de atletiek richtte. De in Verviers geboren atleet boekte gestaag vooruitgang en bereikte het topniveau in 2018, met als ambitie om in Tokio zijn moment in de spotlights te krijgen.
 
Habsch behoort tot de wereldtop in de categorie T51, voor rolstoelatleten met de zwaarste beperking, maar kende enkele bewogen weken naar aanloop van de Spelen. World Para Athletics besloot hem namelijk te herklassificeren, wat een weerslag had op zijn resultaten en de paralympische kwalificatie in het gedrang bracht. Op 21 augustus, luttele dagen voor aanvang van de Spelen, wist de nummer 3 van de wereldranglijst op de 200 meter uiteindelijk toch een ticket te bemachtigen voor Tokio.
 
Nog eens een podiumplaats?

 
Afgelopen mei wist de atleet al een stevige prestatie neer te zetten op de Grand Prix in Nottwil in Zwitserland. Daar verbrijzelde hij zijn persoonlijke records op de 100 en 200 meter. Met een tijd van 19,75 seconden op de kortste afstand komt hij dicht bij het wereldrecord van Peter Genyn (19,71 seconden). Habsch kwam naar Tokio met de hoop om één medaille te winnen, maar met zo’n tijd zou hij wel eens een tweede podiumplaats kunnen bemachtigen.
 
Vrijdag doet onze landgenoot een gooi naar een medaille op de 100 meter. En met al een medaille op zak, is de moraal hoog. “Misschien kan ik het op de 100 meter nog beter doen”, zegt hij. Ook in die discipline staat hij aan de start met Piispanen en Genyn als grootste concurrenten. “Ik zal rustig moeten blijven en me op de race concentreren. Ik wil niet te veel zeggen op voorhand over mijn kansen, maar ik heb wel iets in gedachten. Ik hoop dat het goed zal gaan, we zien wel.”
 
Volg de Paralympische Spelen van 24 augustus tot 5 september 2021 op Sporza en Eurosport, of op Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later terugkijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top