De gemeenteraad van Sint-Truiden heeft olympisch turnkampioene Nina Derwael en voetballegende Lon Polleunis maandagavond officieel voorgedragen als ereburgers van de stad. Daarvoor moest eerst het bestaande reglement van de stad worden aangepast dat inhield dat enkel niet-inwoners ereburger kunnen worden.
Vanaf maandag is het mogelijk om olympisch kampioene Nina Derwael en voetballegende Lon Polleunis te benoemen tot ereburgers van de stad Sint-Truiden. De gemeenteraad zette daarvoor het licht op groen en keurde een nieuw reglement goed. De voorwaarden voor de titel zijn uitgebreid naar zowel inwoners als niet-inwoners van de stad. Het ereburgerschap kan enkel toegekend worden aan personen in leven die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad Sint-Truiden of hebben bijgedragen aan de uitstraling van de stad op Vlaams, nationaal of internationaal niveau. Binnenlandse politieke mandatarissen komen niet in aanmerking voor de titel.
"Nina Derwael is een topturnster van een ongeziene klasse die op de Belgische, Europese, wereld- en olympische kampioenschappen gouden, zilveren en bronzen medailles behaalde. Tijdens de afgelopen Olympische Spelen van Tokio wist ze haar droom te verwezenlijken en behaalde ze de gouden medaille op de brug met ongelijke leggers", zegt schepen van Sport Jurgen Reniers (CD&V). "Eerder werd ze door haar uitzonderlijke prestaties gelauwerd met prijzen zoals de Nationale Trofee voor Sportverdienste (2018), de Vlaamse Reus ( 2017 en 2018), het Vlaams Sportjuweel (2018) en Sportvrouw van het jaar (2018 en 2019)."
Ook voetballegende Lon Polleunis werd voorgedragen als ereburger van de stad Sint-Truiden, onder meer door voormalig topref en raadslid Serge Gumienny. Odilon Polleunis won in 1968 de Belgische Gouden Schoen en kwam meermaals uit voor de nationale ploeg.