De taliban zijn bereid uitgezette Afghaanse vluchtelingen en migranten terug te nemen, heeft woordvoerder Zabihoellah Moedjahid gezegd in een interview met de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung. Dat geldt volgens hem ook voor Afghanen die uitgezet worden omdat ze een misdrijf hebben begaan.
Uitgeprocedeerde asielzoekers of wegens een misdrijf uitgezette Afghanen zouden bij terugkeer in Afghanistan wel voor de rechtbank moeten verschijnen. "De rechtbank moet beslissen hoe het verder met hen zal gaan", aldus de woordvoerder.
Eerder deze maand verklaarde Nederland de mogelijkheid te willen behouden om Afghaanse asielzoekers gedwongen uit te zetten naar hun land van herkomst. Dat stond in een brief aan de Europese Commissie die Nederland en vijf andere EU-lidstaten hadden ondertekend. Naast Nederland ging het om Duitsland, België, Oostenrijk, Denemarken en Griekenland.
Begin juli had de Afghaanse regering aan de Europese Unie meegedeeld dat ze voor een periode van drie maanden stopt met het terugnemen van onder dwang teruggestuurde asielzoekers. Nu de taliban de macht hebben overgenomen in Afghanistan, komt er volgens de taliban-woordvoerder dus een einde aan die tijdelijke stop.