Schrijft Djokovic geschiedenis of dient nieuwe generatie zich aan op US Open?

Sport |
De US Open kunnen dit jaar in meer dan één opzicht een historische editie opleveren. Novak Djokovic kan geschiedenis schrijven door zijn 21e Grand Slam te winnen. Zo kan hij de beste speler in de geschiedenis worden. In een overgangsjaar waarbij klassieke toppers in de herfst van hun carrière belandden en jonge talenten boven komen drijven, vormt de Serviër dit jaar spilfiguur. 
 

Door Pickx

Deel dit nieuws

De US Open van 2021 zullen sowieso een speciale editie worden. Niet alleen vanwege de infrastructuur of de coronacrisis, maar wel door het deelnemersveld. Veel spelers staan niet aan de start en vooral bij de grote namen moesten heel wat atleten verstek geven. Voor het eerst sinds 1997 wordt deze Grand Slam zonder Roger Federer, Rafael Nadal of Serena Williams gespeeld. De grootste drie tennislegendes van het begin van de 21e eeuw stuurden alledrie hun kat. 
 
De drie tennissers domineren de sport al erg lang en schreven samen maar liefst 63 titels op de grote tornooien op hun naam (23 voor Williams, 20 voor beide mannen). De Amerikaanse is wanhopig op zoek naar een 24e zege op een Grand Slam-tornooi maar blijft kampen met vervelende blessures. Bij de mannen hebben Nadal en Federer het erg moeilijk om hun conditie van welleer terug te vinden. 
 
GOAT-doelstelling

Novak Djokovic zal dus als enige vertegenwoordiger van deze gouden generatie op de afspraak zijn tijdens de US Open. Hij heeft de kans om geschiedenis te schrijven en kan als hij de trofee wint, als nummer 1 van de wereldranglijst een 21e titel aan zijn palmares toevoegen. Daardoor kan hij alleen recordhouder worden wat Grand Slam-titels betreft. Bovendien zou een overwinning op Flushing Meadows de Serviër ook in de geschiedenislijst van tennissers die de vier Grand Slams in één jaar konden winnen, plaatsen. Alleen Donald Budge en Rod Laver (twee keer) zijn daar eerder in geslaagd. 
 
Voor velen zou winst en de eventuele records van Djokovic hem kronen tot beste speler aller tijden. Anderen zien dat dan weer liever niet gebeuren, want Djokovic is allesbehalve de meest populaire tennisser van het pak. Sommigen zeggen namelijk dat spelers zoals Federer en Nadal altijd hoger dan de Serviër zullen worden geschat. De stijl en het karakter van de Spanjaard en de Zwitser kunnen duidelijk meer mensen bekoren dan bij Djokovic het geval is. 
 
Nieuwe generatie

Desalniettemin is Djokovic niet de enige die om de knikkers zal strijden. Op 34-jarige leeftijd behoort hij tot de veteraan van de deelnemerslijst, maar hij zal het moeten opnemen tegen een nieuwe generatie spelers. De belangrijkste concurrenten zijn Alexander Zverev (24), Daniil Medvedev (25), Andrey Rublev (23) en Matteo Berrettini (25). De Serviër zal bovendien moeten opletten, want de periode waarin deze tegenstanders als opvulling van de deelnemerslijst functioneerden, is al lang voorbij. Elk van hen heeft de capaciteiten om door te stoten en het tornooi te winnen. Dat is zeker het geval bij Zverev of Medvedev, want zij wonnen eerder al van Djokovic. 
 
Zonder Federer en Nadal en mét jonge talenten kan deze US Open op een kantelpunt in de tennisgeschiedenis uitdraaien. Zal Djokovic zegevieren in zijn zoektocht naar een plekje in de geschiedenisboeken? Of wil de nieuwe generatie een einde maken aan de dominantie van de oude garde? Vanaf maandag komen we het te weten. 
 
Volg de US Open live van 30 augustus tot 12 september op de kanalen van Eurosport.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top