Ibrahim Hamato: de tafeltennisser die met zijn tanden speelt

Sport | Ibrahim Hamato, een levende legende in Egypte en de tafeltenniswereld, dwingt bijzonder veel respect af. De man heeft geen armen meer na een ongeluk en hij bedacht bijna zelf een compleet nieuwe discipline.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ibrahim Al Husseini Hamato is een 43-jarige Egyptenaar die zijn stempel op de sportwereld drukte tijdens de Paralympische Spelen in Rio in 2016. Hij speelt immers tafeltennis terwijl hij zijn racket tussen zijn tanden houdt en zijn voet gebruikt om de bal te gooien voor de service.

Zijn leven veranderde toen hij 10 jaar oud was. Ibrahim Hamato verloor beide armen bij een treinongeluk. Dit zorgde uiteraard voor veel fysieke ongemakken, maar mentaal had hij het ook zwaar en de man belandde in een depressie. Hij zat drie jaar lang binnen en het was de sport die hem weer een doel gaf in zijn leven.

Voetballen is te gevaarlijk

Een van zijn familieleden stelde hem voor om te gaan sporten, zodat hij weer zelfvertrouwen kon krijgen. Hamato begon te voetballen, maar stopte al snel omdat het veel te gevaarlijk was voor hem. Daarna ging hij tafeltennissen en dat pakte zeer goed uit voor hem. Hij moet uiteraard goed nadenken over het toepassen van de juiste techniek.

"Ik probeerde eerst de racket onder de oksel te plaatsen, maar het lukte niet. Uiteindelijk probeerde ik het handvat met mijn mond vast te houden, zoals wanneer ik iets zoek met een zaklamp en wanneer we onze handen vol hebben", legde hij een aantal jaren geleden uit. Voor de opslag gebruikt hij zijn tenen en daarom speelt hij zonder een schoen aan zijn rechtervoet.

Gebrek aan tegenstanders

In 2013 won hij de zilveren medaille op de Afrikaanse para-tafeltenniskampioenschappen in klasse 6. In 2016 nam Hamato in Rio deel aan de Paralympische Spelen, maar verloor er zijn eerste wedstrijden van het toernooi tegen de Brit David Wetherill en de Duitser Thomas Rau. Deze tegenslagen deden echter geen afbreuk aan het moreel van de kampioen. "Ik ben gewoon blij dat ik uit Egypte ben gekomen en kampioenen heb mogen ontmoeten. Wat ik voel is onverklaarbaar, ik ben zo blij", zei Hamato na het toernooi.

Tegenwoordig is het moeilijk voor hem om nieuwe tegenstanders te vinden, omdat degenen die op de dezelfde manier spelen als hij zeldzaam zijn. "Hij is de enige die zijn mond gebruikt. Als er vijf of zes meer waren, zouden we een nieuwe categorie kunnen opstarten", zei zijn coach. Toch dwingt Ibrahim Hamato zeer veel respect af. "Met alles wat hij doet, relativeert hij dingen. Hij is een tafeltennislegende”, zei Wetherill, één van zijn tegenstanders in Rio.

Andermaal… In sport is alles mogelijk!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top