Estland schreef tien jaar geleden net geen voetbalsprookje

Voetbal | België neemt het vandaag op tegen Estland. Dat zou een makkelijke partij moeten worden voor de Rode Duivels. Het is ondertussen al tien jaar geleden dat Estland nog eens zeer competitief was, want toen miste het op een haar na de kwalificatie voor EURO 2012.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Estland werd in de kwalificatiereeks voor het EK 2012 in een groep gezet met Italië, Servië, Slovenië, Noord-Ierland en Faeroër. Iedereen verwachtte dat Italië en Servië makkelijk plaats één en twee zouden grijpen. De Italianen losten de verwachtingen in met een 26 op 30. Daarachter zorgden Servië, Slovenië en het verrassende Estland voor een geweldig spannende race.

Ierland schiet de droom aan diggelen

Op de allerlaatste speeldag ging het nog tussen Estland en Servië om de tweede plaats. De Serviërs moesten het opnemen tegen de buren uit Slovenië en ze verloren er met 1-0. Enkele dagen voordien hadden de Esten met 1-2 gewonnen op het veld van Noord-Ierland en daardoor moest Servië winnen, maar dat gebeurde niet. Estland mocht zo naar de barragematchen gaan. Een hoogdag voor het voetbal in Estland.

In die play-offs trof Estland Ierland. Iedereen droomde van een stunt en het EK, maar in Tallinn zagen de 9.692 fans dat hun team niet was opgewassen tegen de Ieren. Het werd 0-4 en in Dublin nadien 1-1. Estland was o zo dicht bij een stunt, maar het kon het niet afmaken. Het land wist nog nooit de eindronde van een EK of WK te halen.

Rode Duivels oppermachtig tegen Estland

Ook deze keer wordt er weinig verwacht van de Esten. In deze groep is België uiteraard de grote favoriet en ook Tsjechië en Wales worden veel hoger ingeschat. Estland verloor enkele maanden geleden zelfs nog met 2-6 van Tsjechië en 4-2 van Wit-Rusland en startte met een 0 op 6 in deze campagne. De uitschakeling is eigenlijk nu al zo goed als een feit. De Belgen zouden wel eens voor een zware nederlaag kunnen zorgen als toppers als Eden Hazard en Romelu Lukaku er zin in hebben.

Estland en België speelden tot op heden zes keer tegen elkaar en vijf keer wonnen de Belgen. In de WK-kwalificatiecampagne in 2010 wonnen de Esten verrassend met 2-0. In 2016 troffen beide landen elkaar ook al in de kwalificatiereeks voor het WK van 2018. In Brussel werd het toen maar liefst 8-1 en in Tallinn 0-2. Het doelsaldo: 16-5 voor België. De laatste keer dat België in Estland speelde, wisten Dries Mertens en Nacer Chadli de zege veilig te stellen. Zij ontbreken nu door blessures. Niemand verwacht echter een stunt van de Esten, maar een zeer vlotte en ruime zege van de huidige nummer één op de FIFA-ranking.

Volg de WK-kwalificatiewedstrijd van België tegen Estland op donderdag 2 september vanaf 20u25 bij VTM via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top