Deze Vlaamse boeken krijgen binnenkort een filmversie

Films | 6 september staat bij boekenliefhebbers aangeduid in de kalender als "read a book day", de dag waarop iedereen aangespoord wordt om ten volle van literatuur te genieten. Ter gelegenheid daarvan (en ook voor zij die liever wachten op de verfilming) somt Proximus Pickx enkele Vlaamse meesterwerkjes op die binnenkort naar het grote scherm komen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het smelt

‘Het smelt’ was in 2015 het schrijfdebuut van de jonge Lize Spit (foto). Een semi-autobiografische roman die het verhaal vertelt van Eva, een jonge vrouw die terugkeert naar haar geboortedorp om af te rekenen met haar verleden. Meer bepaald een snikhete zomer van enkele jaren daarvoor die volledig uit de hand liep. Het debuut groeide uit tot een hype, met meer dan 200.000 verkochte exemplaren in België en Nederland, plus vertalingen in liefst negen talen. Met bijna als logische gevolg dat het boek een verfilming krijgt.

Ook de film markeert een belangrijk debuut, namelijk dat van Veerle Baetens: de gevierde Vlaamse actrice van onder meer ‘Broken Circle Breakdown’ en ‘Code 37’ neemt voor het eerst achter de camera plaats als regisseur. Baetens herwerkte het boek samen met Maarten Loix tot een filmscenario. De productie is in de veilige en ervaren handen van Bart Van Langendonck (Savage Films), de man achter onder meer ‘Rundskop’, ‘D’Ardennen’ en ‘Le fidèle’.

De hoofdrollen gaan naar Charlotte De Bruyne (‘De twaalf’, ‘Niet schieten’) en Sebastiaan Dewaele (‘Eigen kweek’). De kinderen uit de roman worden vertolkt door minder bekende namen als Amber Metdepenningen (Tesje), Anthony Vyt (Tim), Matthijs Meertens (Laurens) en Charlotte Van Der Eecken (Elisa). Olga Leyers, die de rol zal vertolken van de volwassen Elisa, viert haar filmdebuut. De opnames begonnen deze zomer -eindelijk, na vijf jaar voorbereiding!-, de release is verwacht voor het najaar van 2022.

Kom hier dat ik u kus

‘Kom hier dat ik u kus’ was in 2014 de tweede roman van voormalig columniste Griet Op de Beeck. Na eerder succes met haar debuutroman 'Vele hemels boven de zevende' betekende het haar definitieve doorbraak in Vlaanderen en Nederland. 'Kom hier dat ik u kus' is een intense karakterstudie van Mona, een gevoelig meisje dat niet gespaard wordt door het lot. Al op jonge leeftijd verliest ze haar moeder en nadien belandt ze in een nieuw samengesteld gezin dat niet alleen maar vreugde schenkt, om het zacht uit te drukken. Ze probeert zich staande te houden in een wereld vol egotripperij en manipulatie. Geen lichte kost dus, maar Op de Beeck schreef het me zoveel flair dat het een bestseller werd.

Het Nederlands-Belgische regieduo Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden, dat in 2013 furore maakte met de documentaire ‘Ne me quitte pas’, kreeg de zware taak het literaire meesterwerkje te vertalen naar een boeiend kijkstuk. Het resultaat daarvan hadden we in principe vorig jaar te zien moeten krijgen, maar daar stak corona een stokje voor. De release werd -in België althans- uitgesteld naar november van dit jaar. De hoofdrol van Mona wordt vertolkt door Tanya Zabarylo, bekend van ‘De Ridder’. Tijmen Govaerts ('Muidhond'), Valentijn Dhaenens ('De helaasheid der dingen'), Tom Vermeir ('Belgica') en Wine Dierickx ('Smoorverliefd') vervolledigen de cast. In de Nederlandse media kreeg de film alvast vier sterren toebedeeld.


Het boek Daniel

Vorig jaar kwam ‘Het boek Daniel’ uit van Knack-onderzoeksjournalist Chris De Stoop. Een aangrijpend en waargebeurd verhaal, met als uitgangspunt de moord op Daniel, een eenzame boer maar ook de oom van Chris. De schrijver maakt mee deel uit van het verhaal, want hij neemt plaats in de rechtbank als strafpleiter namens de familie.

Chris De Stoop, een man die altijd boeiende invalshoeken weet te vinden en uit te werken, gaat ook nu weer een stapje verder. Hij gaat niet alleen op zoek naar wat er die avond precies gebeurd is toen de hoeve van zijn oom afbrandde en die daarin het leven liet, maar hij gaat ook de confrontatie aan met de daders, allen lid van een jeugdbende. Zo probeert hij tegelijkertijd te schetsen wat de motivatie en oorzaak zijn van zulk gewelddadig gedrag van hangjongeren. Het werd een roman die subtiel schippert tussen weerzin en empathie, tussen tristesse en hoop.

Begin dit jaar raakte bekend dat het boek een verfilming krijgt. Zowaar met Jan Verheyen in de regiestoel. Enigszins verrassend omdat we Verheyen toch vooral kennen van luchtiger werk als ‘FC De Kampioenen’ en ‘Team Spirit’. Met ‘Het boek Daniel’ mikt hij duidelijk op een shot credibiliteit bij de immer kritische filmpers. A Team Productions, de filmmaatschappij achter ‘Patser’ en ‘Torpedo’, tekent voor de productie.  

Verheyen wil er een miniserie van maken, liet hij al weten: “Het boek is relevant, aangrijpend en verhalend gelaagd. Er zit zoveel fascinerend materiaal in dat het ons inziens best is gediend met een reeks eerder dan een film.” Verheyen is trouwens niet aan zijn proefstuk toe, want eerder verfilmde hij ook al succesromans als ‘Dossier K’ van Jef Geeraerts en ‘Alles moet weg’ van Tom Lanoye. De Stoop zelf zegt vooral blij te zijn dat zijn boek op deze manier de kans krijgt een groter publiek te bereiken. De opnames zijn gepland voor het najaar van 2022.
 
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top