Legendarische matchen: van 4-0 naar 4-4, de verbluffende Zweedse remontada tegen Duitsland

Sport |
In 2012 gaf Duitsland een voorsprong van vier doelpunten in eigen huis nog uit handen tijdens de barrages voor het WK 2014 tegen Zweden. Die avond gaf de onnavolgbare Zlatan Ibrahimovic zijn toen al legendarische status nog wat meer glans.

16 oktober 2012, enkele maanden na het EK. Op de vierde speeldag in de barrages voor het WK 2014 ontspint zich een doldwaas scenario in de match tussen Duitsland, koploper in groep C, en Zweden, dichtste achtervolger en voornaamste concurrent. De Duitsers hadden na één uur hun schaapjes op het droge in het Olympiastadion in Berlijn.

Miroslav Klose had na een kwartier al twee goals op zijn naam staan. Vlak na rust trof Per Mertesacker raak met een grondscherend schot. De klus leek geklaard. Joachim Löw en zijn troepen konden de zege al proeven. De spankracht was weg uit de match, niets wees erop dat het publiek in de tweede helft nog sensatie te zien zou krijgen.

Zlatan luidt de ommekeer in

Tien minuten na aanvang van de tweede helft duwt Mesut Özil het mes nog dieper in de Zweedse wonde met een gekruist schot. De Zweden lopen achter de feiten aan en moeten de kelk tot de bodem ledigen. Of zo lijkt het.

Invaller Kim Källström reanimeert het Zweedse team met een briljante opening op Zlatan Ibrahimovic. De Zweedse ster verschalkt Manuel Neuer met een rake kopslag. De goal geeft de Zweden weer brandstof: ze rechten de rug, en amper twee minuten later kan Mikael Lustig de achterstand al terugbrengen tot twee doelpunten, alweer op aangeven van Källström. Dit keer is het de Duitse defensie, met Holger Badstuber op kop, die sterretjes ziet.

Plots lijken de dijken gebroken. Zlatan en zijn ploeggenoten voeren de forcing op, en dat loont: in de 76ste minuut incasseren de Duiters een derde goal, door toedoen van Johan Elmander. Het wedstrijdslot staat bol van de nervositeit, terwijl de Zweden de kansen opeenstapelen. Totdat ze, bij de allerlaatste actie van de wedstrijd, nog een laatste keer het gaatje vinden.

"Onverklaarbaar"

Rasmus Elm profiteert van een ongelukkige relance van Mertesacker en maakt in de slotseconden gelijk voor Zweden. De remontada was een feit. Vier goals ophalen tegen Duitsland: niemand deed het Zweden ooit voor. De halvefinalisten van het EK 2012 waanden zich in een zetel bij de 4-0 voorsprong. Hoogmoed die ze cash betaalden. Ze bezondigden zich aan nonchalance, waarna ze in de tweede helft compleet de pedalen verloren.

"Het is onverklaarbaar", zocht Bastian Schweinsteiger na de match naar woorden. "Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt in mijn leven". Het dolle gelijkspel zou evenwel geen ingrijpende gevolgen hebben. Een jaar later nam Duitsland wraak door Zweden met 3-5 te kloppen, nadat ze 2-0 achterstonden. De Mannschaft eindigde op kop van de groep en plaatste zich zo voor het WK in Brazilië, waar de Duitsers zich voor de vierde keer in hun geschiedenis tot wereldkampioen zouden kronen. De Zweden zien hun WK-ticket door hun neus geboord tegen Portugal.

Fan van deze reeks? Herbleef het knotsgekke duel tussen Genk en Club Brugge, met Kevin De Bruyne in een hoofdrol.