Piotr van Montagu, paralympische boogschutter met een missie

Sport | Piotr van Montagu eindigde vrijdag op een achttiende plaats in de klassementsronde van het boogschieten (individueel). Maar daarmee is zijn wonderbaarlijke verhaal nog zeker niet ten einde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met 683 punten, een persoonlijk record, kende de Belgische boogschutter Piotr van Montagu een meer dan geslaagd debuut als paralympiër. De Chinees Zihao He toonde zich in de eerste ronde de strafste schutter, met 705 punten uit een totaal van 720 punten. De deelnemers schieten twee keer 36 pijlen in de klassementsronde, die bepaalt hoe de play-offtabel er zal uitzien.

Een sterke start

De Karolinger, die met zijn prima start al meteen zeker is van een plek in de zestiende finales zaterdag, uitte nadien terechte tevredenheid over zijn debuut: “Gezien de weersomstandigheden is dit een formidabele uitslag. Ik eindig in het midden van het klassement, voor een heleboel getalenteerde boogschutters. Ondanks de hitte (het was 40 graden in Tokio, nvdr), die me serieus hinderde, kon ik enkele knappe punten maken.”

Hij was nochtans nerveus aan zijn eerste dag op de Spelen begonnen, geeft de Waalse atleet toe. “Ik had liever gezegd dat het niet zo was, maar er viel niet aan te ontkomen. Maar oké, je hebt altijd een minimum aan gezonde stress nodig om te presteren. Overmoed is evenzeer een nadeel.”

De 32-jarige Piotr van Montagu miste bij zijn geboorte al een arm en had ook een veel korter been dan het andere. Een beperking die wellicht te wijten is aan het gebruik van het medicijn softenon door zijn moeder tijdens de zwangerschap. Piotr groeide op in een Pools weeshuis, waar men weinig oog had voor hem. Tot hij op zijn vierde gelukkig 'gered' werd door een Belgisch koppel, dat hem adopteerde. In België bloeide hij stap per stap open en vond hij een nieuwe passie: boogschieten.

Met het oog op Parijs 2024

Die hobby zag hij bij de validen, maar Piotr verfijnde over de jaren zijn geheel eigen techniek: hij spant zijn boog aan met gebruik van zijn voet en tenen. In 2018 maakte hij zijn entree in het competitief gebeuren van zijn geliefde sport. Eerst op nationaal niveau uiteraard, een jaar later al op internationale toernooien. Pas een maand voor de start van de Paralympics, op het allerlaatste kwalificatietoernooi in Novo Mesto, wist Van Montagu zijn ticket voor Tokio te bemachtigen.
In zijn 16de finale zaterdag (6u13 Belgische tijd) neemt hij het op tegen de Thai Anon Aungaphinan, die vrijdag als vijftiende eindigde met 686 punten. Net iets beter dan onze landgenoot dus. Maar dat deert Van Montagu niet, hij weet met welke ambitie hij debuteerde in Tokio: ervaring opdoen met het vizier gericht op de Spelen in Parijs in 2024. “Ik ben nog nieuw in de sport, een medaille halen in Tokio is dan ook nog geen doel”, aldus een realistische Piotr. Een inspirerende man van wie we heus niet het laatste gezien hebben...

Volg de Paralympische Spelen van 24 augustus tot 5 september 2021 op Sporza en Eurosport, of op Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later terugkijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app! 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top