Hoewel de officiële ceremonie van de Esports Awards pas op 20 november plaatsvindt, is de winnaar van de categorie "Lifetime Achievement" nu al bekend. De speelsters Stephanie "missharvey" Harvey wordt beloond voor haar inspanningen in de esports.

De beslissing werd gisteren bekendgemaakt tijdens een live-uitzending op het Twitch-kanaal van de Esports Awards. Stephanie "missharvey" Harvey uit Quebec werd genomineerd in de categorie "Lifetime Achievement" en mocht de prijs ook in ontvangst nemen. Voor de winnaars van de andere categorieën mag de community stemmen, maar deze bijzondere categorie zet iemand in de kijker die belangrijk is of is geweest voor de esports. Het is dan ook logisch dat deze prijs wordt uitgereikt door een gespecialiseerde jury en die koos dus voor de oud-speelster.

Stephanie "missharvey" Harvey begint haar carrière in de esports met Counter-Strike 1.6. Een game die haar leven zou bepalen. Ze wordt drie keer wereldkampioen bij de vrouwen in 2007, 2008 en 2010. Haar eerste twee titels haalt ze binnen als speelster van SK Gaming. Later mengt ze haar leven als speelster met dat van developer door UBINITED op te richten, een team dat gesponsord wordt door haar werkgever, Ubisoft. Zo wint ze nog twee wereldtitels in 2011 en 2012, deze keer op Counter-Strike: Global Offensive.

De ploeg wordt in 2016 overgenomen door Counter-Logic Gaming en wordt het eerste vrouwenteam van Counter-Strike met een gaming house waarin de speelsters worden omkaderd. In 2019 zet ze een punt achter haar carrière. Als speelster toch, want ze wordt Director of Esports Franchise Development and Outreach bij het Amerikaanse Counter Logic Gaming.

Naast haar sportieve carrière, wordt de meervoudige kampioene ook gehuldigd voor haar inspanningen en haar activisme. Ze strijdt namelijk voor de erkenning en integratie van vrouwen in de gamewereld. Daarom heeft ze ook Missclicks opgericht om te strijden tegen de onderrepresentatie van vrouwen in het milieu.

Het is trouwens niet de eerste keer dat de speelster gelauwerd wordt. In 2016 zette de BBC haar in de top 100 van vrouwen die strijden tegen discriminatie in de wereld.

Voor de andere winnaars moeten we nog even wachten tot de stemmen van het publiek geteld zijn. De prijsuitreiking kan je volgen op het Twitch-kanaal van de Esports Awards op 21 november. Nog eventjes geduld dus...