'Independence Day' op VTM2: slaan de aliens voor een derde keer toe?

Films | Vanavond kunnen adrenalinejunks en ramptoeristen zich verlekkeren aan 'Independence Day', de spectaculaire rampenfilm van Roland Emmerich uit 1996 waarin het voortbestaan van het menselijk ras bedreigd wordt door een buitenaardse invasie. Twintig jaar na de release van de blockbuster verscheen de minder succesvolle sequel 'Independence Day: Resurgence'. Sindsdien wordt er tegen de sterren op gespeculeerd over een derde deel. Proximus Pickx verzamelde de laatste updates over het lot van een mogelijke derde 'Independence Day'.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eerst even recapituleren: in 1996 was 'Independence Day' de koning van de box-office, met een wereldwijde opbrengst van 817 miljoen dollar. Zoals dat gaat bij films die een commercieel monstersucces boeken werd er een hele poos gespeeld met het idee van een sequel, om voor een tweede maal langs de kassa te kunnen passeren. Het leek immers vast te staan dat het publiek snakte naar nog meer buitenaards geweld.

In 2001 werden plannen gesmeed voor een vervolg: scenarist Dean Devlin pende de krijtlijnen van een nieuw script, maar in 2004 verklaarde regisseur Roland Emmerich dat hij en Devlin niet op dezelfde lijn zaten wat het scenario betrof. De mayonaise pakte niet, en het project werd begraven. Tot Emmerich vijf jaar later zijn plannen onthulde om van 'Independence Day' een trilogie te maken. In 2011 bleken Emmerich en Devlin dan toch gemeenschappelijke grond te hebben gevonden voor de sequels. Drie jaar later werd het scenario herschreven door Carter Blanchard en voorgesteld aan filmstudio Fox, die groen licht gaf voor de productie. Na nog een vernieuwde versie van het script, gingen de opnames van 'Independence Day: Resurgence' finaal van start in april 2015.

Hopen op Disney+

Sindsdien leurde Emmerich bij verscheidene filmstudio's met zijn idee voor een derde hoofdstuk in de franchise. De studio's twijfelen echter aan de levensvatbaarheid van een derde deel na de belabberde prestatie van 'Independence Day: Resurgence' aan de filmkassa's. Wellicht was een en ander te wijten aan de afwezigheid van Will Smith, de grote held uit het eerste deel die de mensheid van de ondergang redde. De steracteur bedankte voor een wederoptreden in de sequel, in tegenstelling tot originele castleden Jeff Goldblum, Bill Pullman en Vivica A. Fox, die hun rollen wel hernamen.
 
De aarzelende filmstudio's durfden zich lange tijd niet te wagen aan een derde deel. Emmerich ving een hele poos bot, maar leek vorig jaar dan toch een opening gevonden te hebben bij filmstudio Fox. In een interview met Cinema Blend in 2020 verklaarde Emmerich dat er gesprekken aan de gang waren met Fox over een derde film, maar die kwamen abrupt tot een halt toen Disney Fox overnam. Sindsdien hoopt Emmerich vurig dat Disney+ het project weer opppikt. Vooralsnog blijkt die hoop ijdel.

Zijn plannen voor het slot van de trilogie liggen alvast al klaar. Die film zou een grotere link leggen met het eerste deel, door te focussen op vluchtelingen die verdreven zijn door invasies van aliens en een nieuw onderkomen gevonden hebben op een andere planeet. In dat derde deel zouden Goldblum en Brent Spiner opnieuw ten tonele verschijnen. Emmerich oppert ook de mogelijkheid om de franchise te laten voortleven als tv-serie, om zo meer content te kunnen aanbieden aan de streamingdiensten.

Bekijk ‘Independence Day' vanavond om 20u35 op VTM2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top