Filmfestival van Venetië 2021: een blik op het festival en de geselecteerde Belgische films

Films | Het 78e Filmfestival van Venetië vindt plaats van 1 tot 11 september 2021. Naar dit evenement wordt reikhalzend uitgekeken door filmliefhebbers over de hele wereld na een moeilijk jaar voor de sector omwille van de coronapandemie. Proximus Pickx vertelt je alles over de geselecteerde films, waaronder enkele Belgische producties.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Indrukwekkende jury

Dit jaar wordt de jury van het Filmfestival van Venetië voorgezeten door niemand minder dan Bong Joon-ho, de meermaals bekroonde filmmaker achter het meesterwerk 'Parasite'. Hij wordt bijgestaan door de crème de la crème van de filmwereld, waaronder Chloé Zhao ('Nomadland'), de Britse actrice en zangeres Cynthia Erivo (‘Harriet’) en de Belgische actrice Virginie Efira.

Madeleine Collins

Virginie Efira zal in Venetië te zien in de sterke Frans-Belgische-Zwitserse coproductie ‘Madeleine Collins’, een drama van Antoine Barraud. Zij speelt het hoofdpersonage, Judith, een moeder die een dubbelleven leidt. Ze jongleert tussen Zwitserland en Frankrijk, tussen twee families. Enerzijds is er Abdel, met wie ze een dochtertje opvoedt, anderzijds Melvil, de vader van hun twee oudere jongens. Judith raakt langzaam maar zeker verstrikt in haar eigen leugens, terwijl het wankele evenwicht van haar leven vol geheimen dreigt in te storten. Proximus is trouwens een van de financiële partners van ‘Madeleine Collins’.

Ennio

De documentaire ‘Ennio’, geregisseerd door Guiseppe Tornatore, is een van de andere Belgische coproducties op de Mostra. De film is opgedragen aan een van de invloedrijkste en productiefste componisten van de 20e eeuw, Ennio Morricone. De Belgische insteek in dit unieke portret komt van producent Peter de Maegd. De documentaire is een mix van interviews en getuigenissen, maar ook beelden van de maestro in actie. Het portret is des te aangrijpender omdat Morricone vorig jaar is overleden, waardoor de muziek- en filmwereld in rouw is achtergebleven. 

Ma nuit

Ook ‘Ma nuit’ van Antoinette Boulat is een Frans-Belgische productie die present is in Venetië. Deze emotionele film neemt je mee naar de schoonheid van de Parijse straten bij nacht, maar ook naar de donkerste en diepste gedachten van een jong meisje. De 18-jarige Marion is in de rouw omwille van de dood van haar zus. Op de avond dat haar zus gestorven is, verliest ze zich in de kronkelige straten van de Franse hoofdstad, op zoek naar bekende gezichten. Tot ze Alex ontmoet en hun gevoelens van eenzaamheid zich verenigen in de nacht. 

Freaks Out

Deze film met een Belgisch tintje speelt zich af tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. In 1943 landt er een circus in Rome. De circusartiesten Matilde, Cencio, Fulvio en Mario proberen te ontsnappen met de hulp van de circuseigenaar, Israel. Maar die laatste verdwijnt zonder een spoor achter te laten. De personages voelen zich vervolgens verloren in een versplinterde maatschappij waarin geen plaats voor hen is. ‘Freaks Out’ is geregisseerd door de Italiaanse regisseur Gabriele Mainetti en dit is zijn tweede speelfilm na het succesvolle 'Jeeg Robot'. Het Belgische GapBusters is coproducent. 

Internationale selectie

De rest van de selectie van het 78e Internationale Filmfestival van Venetië is al even geweldig. De openingsfilm is 'Madres Paralelas' van Pedro Almodóvar. Er is ook 'Mona Lisa and the Blood Moon', met Kate Hudson en Craig Robinson in de hoofdrollen. Een andere film waarnaar wordt uitgekeken is het Lady Di-portret 'Spencer', met in de hoofdrol Kristen Stewart als de vrouw van prins Charles. Ook de Franse film 'Illusions Perdues’, gebaseerd op een roman van Balzac, staat op het programma. Tot de cast behoren Xavier Dolan, Vincent Lacoste en Gérard Depardieu. Buiten competitie wordt ook Denis Villeneuves langverwachte ‘Dune' vertoond, met Timothée Chalamet en Zendaya

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top