Deze uitgaande transfers deden de kassa van Belgische clubs deze zomer het meeste rinkelen

Sport | Deze zomermercato had heel wat verrassingen in petto, met een handvol internationale topaankopen die neerstreken in onze vaderlandse competitie, maar ook heel wat rastalent uit de Jupiler Pro League dat andere oorden ging opzoeken. Proximus Pickx zet de vijf duurste transfervogels die in de voorbije zomermercato hun Belgisch nest verlieten op een rijtje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

  • Odilon Kossounou – voor 23 miljoen naar Leverkusen
     
Jackpot voor Club Brugge, heette het een maand geleden in onze sportpers. De Duitse club Bayer Leverkusen legde zo’n 23 miljoen euro op tafel voor de 20-jarige verdediger van blauw-zwart – een bedrag dat nog kan oplopen tot een slordige 30 miljoen euro op basis van allerhande bonussen. Daarmee verpulvert de landskampioen het clubrecord dat Wesley Moraes twee jaar geleden vestigde, toen die voor 25 miljoen verkocht werd aan het Engelse Aston Villa. Nooit eerder werd er voor een verdediger uit de Belgische competitie meer geld op tafel gelegd.
 
De Ivoriaan ondertekende bij Bayer Leverkusen een contract tot 30 juni 2026. Kossounou was sinds begin juli 2019 aan de slag bij Club Brugge, dat hem destijds voor net geen 4 miljoen euro had overgenomen van het Zweedse Hammarby. Mede dankzij sterke Champions League-campagnes kwam hij op de radar van Leverkusen, dat enkele jaren geleden al Leon Bailey kwam wegplukken bij Racing Genk. Vorig seizoen eindigde Leverkusen op de zesde plaats in de Bundesliga, waardoor de club dit seizoen in de Europa League uitkomt.
 
  • Albert Sambi Lokonga – voor 17,5 miljoen naar Arsenal
     
De Anderlecht-middenvelder verbond zijn lot vorige maand tot 2026 aan Premier League-club Arsenal. Daarmee was een som van 17,5 miljoen euro gemoeid, exclusief bonussen. Sambi Lokonga ontpopt zich zo tot derde duurste uitgaande transfer van Anderlecht na Jérémy Doku (voor 26 miljoen euro van Anderlecht naar Rennes) en Youri Tielemans (voor 25 miljoen euro van Anderlecht naar Monaco).
 
De 21-jarige Sambi Lokonga maakte op 22 december 2017 zijn debuut voor Anderlecht tegen Eupen. Een zware knieblessure remde zijn ontwikkeling af in 2018-2019, maar onder Franky Vercauteren leefde de jongere broer van Paul-José Mpoku een seizoen later weer op. Vorige voetbaljaargang schopte hij het zelfs tot aanvoerder door de langdurige blessure van doelman Hendrik Van Crombrugge.
 
In totaal kwam de jongeling tot 78 optredens in Anderlechtse loondienst, waarin hij goed was voor drie doelpunten en zeven assists. In maart werd hij nog opgeroepen door bondscoach Roberto Martinez voor de drie kwalificatiewedstrijden van de Rode Duivels met het oog op het WK 2022 in Qatar, waarin hij evenwel niet in actie kwam. Voor het afgelopen EK maakte hij deel uit van de lijst met reservespelers.
 
  • Roman Yaremchuk – voor 17 miljoen naar Benfica
     
De Oekraïense spits van AA Gent wou al langer de stap hogerop zetten, en kreeg eind juli zijn zin toen Benfica zijn geldbuidel opentrok. De Portugese topclub maakte 17 miljoen euro over voor de aanvaller, exclusief bonussen. In Lissabon ondertekende de international een contract van vijf jaar.
 
Yaremchuk verdedigde de afgelopen vier seizoenen de kleuren van de Buffalo’s. De 25-jarige aanvaller beleefde ondanks het kwakkeljaar van KAA Gent op persoonlijk vlak een topseizoen met 20 doelpunten in competitieverband. Ook op het afgelopen EK maakte hij een sterke indruk. Hij scoorde in de eerste twee groepsmatchen tegen Nederland (3-2 verlies) en Noord-Macedonië (2-1 winst).
 
  • Zinho Vanheusden – voor 16 miljoen naar Inter Milaan
     
Het nieuws van begin deze zomer dat Zinho Vanheusden terugkeerde naar Italië was geen verrassing. Standard bevestigde vorige maand de definitieve transfer van zijn 21-jarige aanvoerder naar Inter Milaan. De verdediger lag van 2015 tot 2017 al onder contract bij de Nerazzurri. De Italiaanse landskampioen leende Vanheusden meteen voor één seizoen uit aan reeksgenoot Genoa.
 
Uiteindelijke speelde Vanheusden drie seizoenen bij Standard, waar hij 76 keer speelde, vier keer scoorde en aanvoerder was. Vorig seizoen moest hij lange tijd herstellen van een kruisbandblessure. De Limburger, die één keer voor de Rode Duivels speelde, miste daardoor het EK.
 
  • Aster Vranckx – voor 8 miljoen naar Wolfsburg
     
De transfer van de Belgische jeugdinternational Aster Vranckx naar de Duitse eersteklasser Wolfsburg werd vorige winter al beklonken, maar de overgang vond pas deze zomer plaats. Bij het team van Rode Duivel Koen Casteels ondertekende de 18-jarige centrale middenvelder een contract tot medio 2025.
 
Het Mechelse jeugdproduct lag nog tot medio 2022 onder contract bij KV Mechelen, en dus moest Wolfsburg diep in de buidel tasten om het talent los te weken. KV Mechelen bedong naast bonussen ook nog een doorverkooppercentage. Malinwa sprak van de duurste uitgaande transfer in de clubgeschiedenis, en dus werd er meer betaald dan de 8,25 miljoen euro die Ajax destijds overmaakte voor Hassane Bandé.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen door op de zenders van de Eleven Pro League, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top