De winnende combinatie van Big Red Machine

Muziek | Big Red Machine, de samenwerking tussen Justin Vernon (Bon Iver) en Aaron Dessner (The National), heeft een nieuwe plaat klaar: ‘How Long Do You Think It’s Gonna Last?’. Daarop tekenen weer enkele grote namen als gaststem present.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2008 brak Justin Vernon door onder zijn alias Bon Iver, met het prachtwerkje ‘For Emma, forever ago’. Een akoestische plaat die hij opnam in een blokhut in de bergen, om daar de pijn van een relatiebreuk van zich af te schrijven (en musiceren). De plaat kreeg een cultstatus, net als de artiest zelf.

Sindsdien legde Justin Vernon een hele weg af, dreef hij bij zijn volgende platen als Bon Iver steeds meer richting elektronische muziek en ging hij ook vele samenwerkingen aan. Soms heel verrassende, zoals met Kanye West voor zijn albums 'Yeezus' (2013) en 'My Beautiful Dark Twisted Fantasy' (2010). Soms meer voor de hand liggende, zoals met zielsverwant Aaron Dessner, gitarist en toetsenist bij de bekende Amerikaanse band The National.

Samen vormen ze Big Red Machine (een verwijzing naar de bijnaam van de Cincinnati Reds, een baseballteam dat in de jaren 70 furore maakte), waarmee ze in 2018 een eerste gelijknamig album uitbrachten. Nu, drie jaar later, ligt er een opvolger klaar: ‘How Long Do You Think It’s Gonna Last?’. Een plaat die vooral de nostalgie naar de grote gevoelens tijdens de kindertijd ademt, aldus Dessner.

Indrukwekkende lijst gaststemmen

Dessner is, net als Justin Vernon, iemand met een brede interesse voor het productieproces van muziek. Zo bouwde hij in zijn thuisstad New York een eigen state of the art opnamestudio: Long Pond Studio. Net als het eerste album met Big Red Machine werd ook de tweede plaat daar integraal opgenomen. En net als toen werden verscheidene andere gastzangers en zangeressen gevraagd. Destijds waren dat onder meer Lisa Hannigan en Phoebe Bridgers, nu klinken die namen nog indrukwekkender: Taylor Swift, Ben Howard, Anaïs Mitchell, Sharon Van Etten en Robin Pecknold, de stem van Fleetfoxes. Er was ook een collab met voormalig R.E.M.-boegbeeld Michael Stipe, maar die song (‘No Time for Love Like Now’) haalde uiteindelijk de plaat niet.


Succesvolle Taylor Swift

De samenwerking met country- en popicoon Taylor Swift springt het meest in het oog, maar is eigenlijk de meest logische. Swift en Aaron Dessner werkten niet zo lang geleden nog intens samen aan twee nieuwe albums van haar: ‘Folklore’ en ‘Evermore’ kwamen uit tijdens de coronapandemie, maar werden zowel commercieel als bij de gespecialiseerde muziekpers een succes. ‘Folklore’, waar ook Justin Vernon aan meewerkte als gastzanger, won begin dit jaar bijvoorbeeld nog een Grammy-award als Album of the year.

Die winnende combinatie wordt nu verdergezet, met onder andere het prachtige, rustgevende ‘Renegade’ als vooruitgeschoven single van het nieuwe album van Big Red Machine.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top