D1B Pro League: Elftal van de Week (speeldag 2)

Sport | Op speeldag 2 van de D1B Pro League waren het vooral de verdedigers die de hoofdrol konden opeisen. Vijf teams hielden een clean sheet terwijl er in vier duels ook maar vijf keer gescoord werd. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ons XI van de week dit keer nogal defensief getint is.

Westerlo - RWDM

Een afstandsschot van linksback Mabea daar gelaten, was het wachten tot op het kwartier voor een doelkans. Seigers devieerde een hoekschop naar doel, waar Defourny prima redde. Aan de overzijde mikten eerst Nangis en later Rommens maar nipt naast. In de eerste helft zou het bij die ene gekaderde poging van Seigers blijven, want Jordanov kreeg zijn volley niet onder de lat. Tuur Dierckx liet zich opmerken met een knappe dribbel, maar de afwerking was een stuk minder. Wanneer De Cuyper Bernát vond, geraakte die laatste niet voorbij Defourny en Le Joncour. Le Joncour tackelde ook knap de bal uit de voeten van de doorgebroken Bernát, waar het Kuipje natuurlijk liever een strafschop had gezien. In de slotseconden zag invaller Van Den Keybus zijn pegel op de vuisten van Defourny eindigen. Geen winnaar dus in Westerlo-RWDM! Beide teams staan zo met een 4/6 op een gedeelde leidersplaats.

Royal Excel Mouscron - Lommel

Lommel zorgde als eerste voor gevaar, maar pogingen van Arzani en Saito in het openingskwartier konden Mandanda niet passeren. Ook een pegel van diezelfde Arzani vanop 20 meter hield Mandanda netjes uit zijn doelvlak. De bezoekers kregen een penalty toen de doorgebroken Saito werd neergehaald. De Japanner werkte die zelf af, 0-1. Voor Moeskroen viel er alleen een knal van Myny te noteren, die over de lat vloog. De tweede periode stelde niet veel voor. Mandanda moest zich onderscheiden met een reflex om Lepoint van een oen-goal te houden. Zijn collega-doelman Fiermarin moest pas voor de eerste keer in actie komen in minuut 83, op een poging van Vroman. In de toegevoegde tijd moest hij echter opnieuw paraat zijn op een bal van Taravel. Lommel pakt zo haar eerste overwinning, terwijl degradant Mouscron met 0/6 achterblijft.

Lierse Kempenzonen - Virton

Lierse schaarde zich ook bij de leiders dankzij een vlotte 2-0-overwinning tegen nieuwkomers Virton. Het greep de bezoekers snel naar de keel, met een knappe voorzet van Maes en dito knal van Van Acker. Doelman Sadin stond pal, ook wanner Limbombe uithaalde vanop 30 meter. Lierse-doelman De Smet moest bij de pinken zijn op een vrije trap van Kryeziu. Verder kwam er weinig gevaar van groen-wit. Limbombe dwong Sadin nog tot een redding na een lange dribbel, Abdallah liet de Virtonese kapitein zich zelfs helemaal onderscheiden op een kopbal. De vele hoekschoppen die Lierse Kempenzonen afdwongen leverden vlak voor rust toch nog resultaat op: Schuermans knikte de outswinger van Maes onhoudbaar binnen. De tweede helft had minder om het lijf. Enkele kansen op stilstaande fases (weer een vrijschop van Kryezu, weer een kopbal van Abdallah) konden de respectievelijke doelmannen niet verschalken. Maar die dekselse Schuermans deed het opnieuw. In de toegevoegde tijd kopte hij een nieuwe hoekschop (nummer 10 voor Lierse deze match) binnen: 2-0.

Waasland-Beveren - Deinze

De ambitieuze Ooost-Vlamingen legden de Wase degradant meteen de wet op. Eerst zorgde Challouk voor de voorzet maar stond doelman Jackers nog pal. In minuut 4 stuurde Challouk Tarfi in het straatje, die in de rebound De Belder aanspeelde. De ex-topschutter van de Proximus League legde zijn eerste van het seizoen binnen. Efford mikte zijn poging even later naast de kooi van Vandenberghe. Challouk, De Belder en Staelens dreigden weer voor Deinze, maar Jackers hoefde zich (nog) geen tweede keer om te draaien. De thuisploeg pakte daarna het heft in handen. Bertone dwong Vandenberghe tot een prima save en Efford liet zich een paar keer opmerken met stevige afstandsschoten. In de tweede helft kon Deinze gaan counteren. Tarfi ging aan de haal met het leer, waarna De Belder Mertens vrijspeelde. Die laatste miste niet en legde de 0-2 binnen. Deinze (met een overhoekse bal van De Belder) was nog even dicht bij de 0-3 dan Waasland-Beveren bij de 1-2 (met een kopbal richting korte hoek). Op de Freethiel kunnen ze niet tevreden zijn met dit thuisverlies.