'Fresh Screens' richt de spotlights op 'Old'

Films | Deze week licht ‘Fresh Screens’ op Pickx+ onder andere de nieuwste film van regisseur M. Night Shyamalan toe. In ‘Old’ komt een gezin op een strand terecht waar kinderen in luttele uren oud worden. Proximus Pickx geeft je nog meer mee over deze nieuwe thriller.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De regisseur

M. Night Shyamalan werd plotsklaps een van de meest gevierde regisseurs van Hollywood toen hij in 1999 doorbrak met het uitstekende ‘The Sixth Sense’. Die volgde hij op met een film die nog steeds een cultgevolg heeft: ‘Unbreakable’. In de jaren daarna leek Shyamalan even uit de gratie te vallen. Volgens veel filmkenners ging de kwaliteit van zijn films gestaag achteruit, met als mogelijk dieptepunt de film ‘The Last Airbender’, die zowat overal negatief onthaald werd.
 
Maar Shyamalan bleef niet bij de pakken neerzitten en besloot om weer met kleinere budgetten te gaan werken en om terug te keren naar enkele van zijn oudere verhalen. Zo maakte hij met ‘Split’ en ‘Glass’ twee vervolgen op ‘Unbreakable’. Met de successen van die twee films volgde ook de hernieuwde adoratie van filmgangers. Shyamalan had bewezen dat hij zijn magische toets nog niet kwijt was. Met ‘Old’ doet hij weer waar hij best in is: een mysterieuze thriller maken met een pak verrassende plotwendingen die je op het puntje van je stoel houden. Om te weten of deze film behoort tot zijn grote successen of niet, zal je zelf moeten kijken, want recensenten zijn het momenteel niet met elkaar eens.

Het verhaal

In ‘Old’ maakt een gezin, Guy en Prisca en hun kinderen Trent en Maddox, een tropische reis. Ze krijgen de waarschuwing dat kinderen niet op het strand mogen komen, maar doen die af als belachelijk en gaan toch. Maar dan komen ze er samen met enkele andere koppels vast te zitten. Wanneer een lijk uit een grot komt gedreven is het duidelijk dat er iets aan de hand is, en wanneer Guy en Prisca merken dat Trent en Maddox aan een razend tempo verouderen, is er al helemaal stront aan de knikker. Er begint een ware race tegen de klok om van het strand af te raken. Intussen verwacht iedereen een grote twist in een film van M. Night Shyamalan, dus één ding is zeker: niets is wat het lijkt.
 
Het verhaal is geïnspireerd op een graphic novel, ‘Sandcastle’ van Pierre Oscar Levy en Frederik Peeters, die Shyamalan kreeg van zijn dochter Ishana. “Alles wat ik van mijn dochters krijg, lijkt me enorm goed, dus ik wist eerst niet of het ook écht goed was. Maar het idee was uiteindelijk zo krachtig, ik zou willen dat ik het zelf bedacht had”, zegt de regisseur in ‘Fresh Screens’. Ishana kreeg een rol achter de schermen als regisseur van de tweede cameraploeg.

De cast

Shyamalan wist naar goede gewoonte een topcast te strikken voor zijn film. Zo worden Guy en Prisca vertolkt door Gael García Bernal (‘Y tu mamá tambien’, ‘The Motorcycle Diaries’) en Vicky Krieps (‘Phantom Thread’). De kinderen worden op verschillende leeftijden gespeeld door meerdere acteurs, maar enkele van de meest prominenten zijn Alex Wolff (‘Hereditary’) en Thomasin McKenzie (‘Jojo Rabbit’). Daarnaast zien we Rufus Sewell (‘The Illusionist’, ‘A Knight’s Tale’) en Nikki Amuka-Bird (‘Luther’, ‘The Omen’) in nevenrollen.

Meer weten over 'Old' en ander filmnieuws? Stem dan aanstaande donderdag om 19u af op Pickx+ voor de nieuwste aflevering van 'Fresh Screens' op Pickx+ (zender 13). Woon je in Brussel en heb je een Nederlandstalig tv-pakket? Dan kan je Pickx+ terugvinden op zender 263. Ontdek het volledig Pickx+-aanbod via de tv-optie ‘All Stars’.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top