Liverpool is met een perfect rapport aan het nieuwe seizoen van de Premier League begonnen. Na een uitzege tegen Norwich op de openingsspeeldag werd er nu ook in eigen huis gewonnen van Burnley. In beide matchen slikten The Reds geen enkele tegentreffer. De terugkeer van Virgil van Dijk kan hier niet van losgekoppeld worden.
Een best emotioneel moment ergens eind juli. In volle voorbereiding op het nieuwe seizoen speelde Liverpool een vriendschappelijk duel tegen het Duitse Hertha Berlijn. Halverwege de tweede helft van die partij mocht Virgil van Dijk invallen voor Liverpool. Het was precies 285 dagen geleden dat de Nederlandse verdediger nog eens op een veld mocht staan.

Van Dijk liep op 17 oktober vorig jaar een zware kruisbandblessure op in het duel met Everton na een charge van doelman Jordan Pickford. Het kostte hem de rest van het seizoen met Liverpool én het EK met Nederland. Nu staat Van Dijk er opnieuw. En hoe!

Meteen impact

Naast het feit dat er eindelijk weer supporters binnen mochten op Anfield Road, bewees Van Dijk het voorbije weekend dat zijn afwezigheid vorig seizoen een groot manco was voor Liverpool. The Reds eindigen pas als derde en incasseerden 42 tegengoals. Dat waren er een stuk meer tegenover de 33 van het kampioenenjaar daarvoor. Zonder Van Dijk kon Liverpool ook amper twee keer de nul houden in twee opeenvolgende matchen.

De terugkeer van de Nederlander voorspelt opnieuw veel goeds. Zowel tegen Norwich als tegen Burnley werd er met gemak gewonnen én werd er ook telkens de nul gehouden. Van Dijk lag zelfs aan de basis van de tweede treffer van Liverpool. Na een knappe crosspass van hem geraakte de bal via twee extra stationnetjes tot bij Sadio Mané, die de definitieve 2-0 vastlegde.

Krankzinnige statistieken

Van Dijk, die in de zomer overigens een contractverlenging ondertekende bij Liverpool tot 2025, krijgt op zaterdag 28 augustus een eerste stevige klepper op bezoek. Dan komt het Chelsea van Romelu Lukaku langs. Ook The Blues startten met een perfect parcours van zes op zes, na zeges tegen Crystal Palace en Arsenal. Tegen die laatste vierde Big Rom zijn comeback bij Chelsea langs de grote poort. De Rode Duivel maakte reeds na een kwartier zijn eerste treffer van het seizoen.

Chelsea zal komend weekend een beresterke Lukaku kunnen gebruiken. Met Virgil van Dijk opnieuw in het basiselftal, kan Liverpool namelijk rekenen op een krankzinnig statistiekje. Zo speelde de Nederlander reeds 48 officiële matchen op Anfield Road, de thuisbasis van Liverpool. Van al die partijen verloren The Reds er geen enkele (43 zeges en 5 gelijke spelen). In 23 van die 48 matchen hield Liverpool ook telkens de nul. Het wordt nog straffer als je weet dat Liverpool vorig seizoen, zonder de geblesseerde Van Dijk dus, zes thuisduels op rij wist te verliezen.