Mythische vieringen: de “smurfendans” van Daniel Sturridge

Premier League | Verschillende grote aanvallers hebben hun geheel eigen manier van vieren, die ze herhalen na elk van hun doelpunten. Daniel Sturridge was een van die spelers die Premier League-fans steevast beloonde met zijn typerende dansje na elke goal. Dat dansje is zo beroemd geworden dat het nu een naam heeft.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Daniel Sturridge is geboren en getogen in Birmingham, Engeland. Het is dus niet meer dan normaal dat zijn passie en talent voor voetbal hem op jonge leeftijd naar de plaatselijke club Aston Villa brengt. Een paar jaar later trekt hij naar Manchester City, waar hij prof wordt en drie seizoenen lang speelt. Het is echter pas tijdens zijn laatste jaar bij City dat zijn carrière echt van de grond komt. Genoeg om Chelsea ervan te overtuigen hem te rekruteren.
 
Maar het avontuur met de Blues verloopt niet zo goed als gehoopt. Bij gebrek aan speeltijd ruilt hij in 2013 zijn blauwe jersey in voor het rode truitje van Liverpool. Het is bij die club dat Sturridge uiteindelijk zijn grootste successen boekt.

Formidabele viering voor een formidabele spits

De speler maakt indruk. De 23-jarige aanvaller rijgt de doelpunten aaneen en wint aan vertrouwen. In zijn tweede seizoen vormen hij en Luis Suarez het meest formidabele aanvallersduo in de Premier League, zo niet in Europa. Dankzij deze twee kleppers heeft Liverpool de beste aanval van Engeland (82 doelpunten in 30 wedstrijden!) en beleeft de club een fantastisch seizoen, door als tweede te eindigen in de competitie.
 
Helaas voor Sturridge zullen de hoogdagen van korte duur zijn. Na twee fenomenale seizoenen beginnen herhaalde blessures te wegen op zijn carrière. Hij is steeds langer afwezig en wordt van secundair belang voor Liverpool. Ondanks een paar klasseflitsen zal hij nooit meer op zijn oude niveau terugkeren.
 
Niettemin was Daniel Sturridge erg lang een van de grote publieksfavorieten in Anfield Road. Zeer sympathiek en altijd glimlachend, charmeerde de jonge spits de supporters met zijn geheel eigen stijl. Bovenal verwierf hij bekendheid met zijn beroemde dansje dat volgde op elk van zijn (talrijke) doelpunten. De aanvaller draait beide armen en buigt ze een voor een, om een soort golf te vormen. Een kenmerkend gebaar dat Engelse fans zich herinneren als de “Sturridge-dans”, of de “smurf”.

Een weddenschap tussen vrienden werd een cultgebaar

Sturridge’s kenmerkende viering staat in het geheugen van menig voetalfan gegrift, en daar zorgde hij zelf bewust voor: de aanvaller begon ermee in zijn vroege jaren, en stopte nooit. Maar waar komt het dansje vandaan? Sturridge gaf daarover zelf een woordje uitleg.
 
“Ik hing rond met mijn neven en vrienden in mijn appartement. Er was housemuziek en we dronken wel wat. Ik begon die beweging te maken. Het ging nog niet zo soepel als vandaag, maar ik was een beetje aangeschoten en begon te dansen. We vonden het allemaal hilarisch, en toen zei ik: ‘Weet je wat? Als ik scoor, doe ik het!’”
De weddenschap was een feit: na een doelpunt tegen Manchester United, tijdens zijn periode bij Chelsea, bracht Sturridge voor het eerst zijn iconisch geworden dansje voor het grote publiek.
 
Let wel, het dansje van Sturridge is minder makkelijk dan het lijkt. Sterker nog, velen hebben het geprobeerd (zoals zijn teamgenoten en zelfs zijn coach Jurgen Klopp), met veel minder overtuigende resultaten. En natuurlijk, telkens de voormalige Reds-speler fans ontmoet, wordt hem gevraagd om zijn herkenbare moves nog eens boven te halen… Iets wat de aanvaller dan ook elke keer met veel plezier doet!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top