Marten Van Riel wordt vice-wereldkampioen in het triatlon en bereidt zich voor op eerste grote titel

Sport |

Wie had dat ooit kunnen denken? Nadat de Belgische triatleet Marten Van Riel  vierde werd in Tokio, eindigde hij in de laatste manche van de wereldbeker op de tweede plaats. Hierdoor wordt hij vice-wereldkampioen in het triathlon en nemen de verwachtingen richting de volgende Olympische Spelen en het volgende WK toe. Beschikt België over een potentiële triathlonkampioen?

 

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het scheelde slechts enkele seconden of er stond nu op jouw scherm af te lezen dat de Belgische triatleet Marten Van Riel een gouden medaille had gewonnen tijdens de World Triathlon Series. Dat is een reeks van vijf triathlonwedstrijden die de wereldkampioen triathlon moeten aanduiden. De laatste manche van dit wereldkampioenschap, vond gisteren plaats in Canada en Marten Van Riel was op de afspraak.

Van Riel begon ijzersterk aan de wedstrijd en zat al van bij het begin in een kopgroep van negen man. In die groep zat ook de Noorse Olympische kampioen Kristian Blumenfeld en de Franse triatleet Léo Bergère die het tempo van de wedstrijd bepaalden. Van Riel kon samen met Bergère als enige het tempo van de uiteindelijke winnaar, Kristian Blumenfeld, bijhouden. Hij finishte op één meter afstand van de Noor die hierdoor, naast Olympisch kampioen, ook wereldkampioen werd.

Vice-wereldkampioen

Door deze knalprestatie staat Van Riel ook op de tweede plaats van de wereldrangschikking, net na wereldkampioen Blumenfeld. Die tweede plaats kwam er niet zomaar: Van Riel eindigde in elke triathlonwedstrijd van dit WK in de top zeven en dankzij de tweede stek van het afgelopen weekend schoof hij mooi op in de wereldwijde rangschikking.

Tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen werd hij zevende, bij de tweede wedstrijd eindigde hij als derde, op de Olympische Spelen strandde Van Riel op de vierde plaats en afgelopen weekend werd hij tweede. Dat is heel knap, en Van Riel is dan ook zeer tevreden over zijn prestaties. Net na de Olympische Spelen verklaarde hij aan de Belgische media dat hij vooral trots is over de vooruitgang die hij elk jaar boekt.

Progressie

Die progressiemarge werd voor het eerst in 2016 opgemerkt. Van Riel was toen nog maar 23 jaar, maar wist zich toch te plaatsen voor de Olympische Spelen van Rio. Daar werd hij meteen zesde en dat trok de aandacht van internationale waarnemers en de Internationale Triathlon Federatie. Die bekeken zijn cijfers en riepen Van Riel in 2017 uit tot ‘Rijzende Ster’ in het triathlon. Die titel moet Van Riel vleugels hebben gegeven want datzelfde jaar won hij de laatste manche van de wereldbeker. In 2018 won de Antwerpenaar het brons op het Europees kampioenschap, en dat op individuele nummers als tijdens de gemengde disciplines.

Je merkt het: Van Riel flirt met de titel van wereldkampioen en Olympisch goud. Wat ons betreft heeft de 28-jarige Antwerpenaar alles in huis om over drie jaar in Parijs mee te dingen naar dat eremetaal. Dan zal hij immers nog meer ervaring op zak hebben en lijkt niets hem in de weg te staan om de wereld te tonen wie de beste is in het triathlon.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top