‘Tien Om Te Zien’ is (eventjes) terug: begin van een nieuw hoofdstuk voor het VTM-monument?

Muziek | Woensdag is het zover: 13 jaar na het officiële einde van de iconische hitparade 'Tien Om Te Zien' maakt het muziekprogramma zijn opwachting in Middelkerke voor een eenmalige comeback. Het wordt een trip down memory lane, aangevuld met een moderne line-up. Oude én nieuwe hits zullen de revue passeren, terwijl de show aan elkaar gepraat wordt door oudgedienden Anne De Baetzelier en Willy Sommers en jong geweld Laura Tesoro en Aaron Blommaert.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Een kijkcijferkanon. ‘Tien Om Te Zien’ was begin jaren 90 één van de kroonjuwelen van de pasgeboren commerciële omroep in Vlaanderen, en meteen een inslaand succes. De eerste zes jaar na zijn ontstaan trok het programma wekelijks gemiddeld 1,3 miljoen kijklustigen. Het was een begrip in de Vlaamse showbizz: wie op het podium van ‘TOTZ’ had gestaan, had het gemaakt in onze contreien. Elke Vlaamse popartiest die naam waardig droomde van een optreden op de hoogmis van de Vlaamse populaire cultuur. In zijn gloriejaren had het programma een haast sacraal aura over zich.
 
In 1997 werd er gesleuteld aan het format en verloor ‘TOTZ’ aan populariteit, maar toen de show vanaf 1999 een vaste afspraak werd in de zomermaanden zwol de belangstelling weer aan. In 2008 werd beslist om het programma na bijna twee decennia op te doeken. Zes jaar later kwam ter gelegenheid van 25 jaar VTM een parodie op het geesteskind van muzieksamensteller Jos Van Oosterwijck: ‘Tien om tegen de sterren op te zien’.

Sterrenparade

Dit jaar verschenen heruitzendingen op de buis in de gedaante van het archiefprogramma ‘Tien Om Te Zien: De Zomer van 199X’, dat hoge kijkcijfers haalde. Het bevestigt wat Vlaamse artiesten al jarenlang unisono van de daken schreeuwen: blaas ‘Tien Om Te Zien’ nieuw leven in, en de Vlaming zal kijken. Voor het orgelpunt van de zomerse nostalgietrip op VTM gaat de zender in op die oproep: een comeback – al dan niet eenmalig – van de sterrenparade is een feit.
 
Niet op de zeedijk in Blankenberge zoals vroeger, maar in Middelkerke. Oude gloriën zoals Clouseau, Willy Sommers, Bart Kaëll, 2Fabiola, Get Ready! en Mama’s Jasje treden op, evenals artiesten die anno 2021 de Vlaamse hitparade bestormen, zoals Niels Destadsbader, Camille, Metejoor, Bazart en Regi. Zo komt oud én jong aan zijn trekken.
 
De presentatie is in handen van een gekend duo dat jarenlang getrouwd leek met het programma: Willy Sommers en Anne De Baetzelier, het ongekroonde koningspaar van de show. Zij worden bijgestaan door de nieuwe generatie in de vorm van Laura Tesoro en Aaron Blommaert, die hun generatiegenoten moeten aanspreken.

Nieuw seizoen?

“Ik ben vooral heel nederig”, verklaarde Blommaert, een 19-jarige MNM-dj die zich eveneens opwerpt als acteur en zanger, in Het Laatste Nieuws over zijn aanstelling als copresentator. “Ik kende ‘Tien Om Te Zien’ natuurlijk, maar ik heb het nooit bewust meegemaakt op tv. Daarom is het ook zo fijn dat ik dit met Laura kan doen. Onze generatie moet echt kijken! En voor wie vroeger naar ‘Tien om te Zien’ keek, wordt die nieuwe aflevering pure nostalgie!”
 
Willy Sommers blikte in diezelfde krant enthousiast vooruit op het gebeuren: “Heel Vlaanderen kijkt uit naar die nieuwe ‘Tien om te Zien’-show, vermoed ik. Het wordt een magisch, muzikaal feest.”
 
Dé vraag die nu bij de liefhebbers op de lippen brandt: zet deze terugkeer de deur op een kier voor een volwaardig, fonkelnieuw seizoen van ‘Tien Om Te Zien’? Sommers is alvast aan het duimen: “Het archiefprogramma ‘Tien om te Zien: De Zomer van 1999X’ deed het heel goed. Als er ook zoveel volk naar de nieuwe show kijkt, betekent dat misschien een nieuwe stap in de goeie richting. Ik hoop het, vooral ook voor de nieuwe generatie artiesten die nu geen kansen krijgt. Volgens mij laten ze Laura en Aaron nu proefdraaien om hen volgend jaar in te zetten bij een eventuele nieuwe ‘Tien om te Zien’.”
 
De nieuwe aflevering van 'Tien om te zien' wordt op woensdag 25 augustus opgenomen in Middelkerke met 5.000 toeschouwers. Een uitzenddatum is nog niet bekend.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top