One day, one goal: Acosta profiteert van Rooney's ongelooflijke assist om Orlando te kloppen

Sport |
De Major League Soccer, het voetbalkampioenschap in de Verenigde Staten, bestaat nog geen 30 jaar maar heeft in zijn jonge geschiedenis al enkele legendarische doelpunten gezien. In 2018 gaven Wayne Rooney en Luciano Acosta, het formidabele duo van D.C. United, MLS een spannende finale, waardoor de fans door het dolle heen gingen.

Bij het doelpunt dat we vandaag uitlichten is het doelpunt zelf eigenlijk minder het bekijken waard, maar de aanloop ernaartoe is dat des te meer. We schrijven 2018, midden in het MLS-seizoen. De in Washington D.C. gevestigde club D.C. United heeft zojuist de Engelse aanvaller Wayne Rooney opgenomen in haar selectie. Op 33-jarige leeftijd mag de Brit zich bij andere voormalige Europese voetbaltoppers zoals Gonzalo Higuain of Bastian Schweinsteiger voegen, die nu in het Amerikaanse kampioenschap spelen.

Vanaf het moment dat hij arriveerde, klikte het meteen tussen de voormalige sterspeler van Manchester United en de Argentijn Luciano Acosta, voormalig speler van Boca Juniors. De twee mannen vormen een formidabel aanvallend paar en maken een echte connectie op het veld. Door goals en effectieve assists aan elkaar te koppelen, zijn ze een van de meest productieve duo's van de Major League Soccer geworden. Sterker nog, supporters van D.C. United hebben hun innige samenwerking zelfs een naam gegeven: "LuchoRoo".

Een nipt duel

Op 12 augustus van dat jaar laten de twee spelers opnieuw een klepper van formaat zien met een doelpunt dat zelfs aan de overkant van de Atlantische Oceaan bewondering oogst. D.C ontving op die dag Orlando, dat zojuist acht van zijn laatste negen wedstrijden heeft verloren maar toch nog flink wat strijdlust toont.

Die strijdlust resulteert in een 1-1 stand bij de rust. Acosta opent de score voor de club uit Washington, maar Orlando-sterkhouder David Ousted zorgt voor de gelijkmaker. In de 55e minuut keert het spel als Cristian Higuita een rode kaart krijgt en hij zijn Orlando-teamgenoten met tien op het veld moet achterlaten. Acosta maakt van de gelegenheid gebruik om zijn tweede doelpunt van de avond te scoren. Maar Dom Dwyer dient hem een paar minuten later van repliek. Enkele minuten voor het einde van de wedstrijd is het 2-2 en wat er dan gebeurt, is een Hollywood-film waardig.

Terwijl de scheidsrechter zes minuten extra tijd aankondigt, valt D.C. United meedogenloos aan om het winnende doelpunt te scoren. Na een van de laatste acties van de wedstrijd krijgt D.C. een corner toegekend. Het hele team gaat vooruit, inclusief de keeper. Maar Orlando ruimt de bal weg en middenvelder Will Johnson, die het lege doel ziet, rent om het beslissende doelpunt te maken.

Emotioneel hoogtepunt

Op dat moment toont Wayne Rooney dat hij de kapitein van het team is. Hij trekt een monumentale sprint om Johnson in te halen en ontfutselt hem de bal met een magistrale tackle. Maar daar stopt het niet!

Rooney draait zich onmiddellijk om om de aanval opnieuw in te zetten. Na het passeren van de middenlijn geeft hij een lange, diepe voorzet naar Acosta, die de bal het net inkopt. De supporters weten geen blijf met hun vreugde en gaan uit hun dak. Op papier zag het er immers niet goed uit, maar D.C. wist op enkele seconden het tij te keren. Na deze heerlijke actie laat een uitgeputte Wayne Rooney zich opgelucht op het gras vallen. Door deze waanzinnige stunt heeft hij zelfs de energie niet meer om de overwinning te vieren.

Het doelpunt van Acosta, voorafgegaan door Rooney's redding, werd genomineerd voor Mooiste Doelpunt van het Jaar 2018 in de MLS.