Met deze films in Proximus VOD leer je de situatie in Afghanistan beter begrijpen

Films |
Om de gruwelijke situatie in Afghanistan beter te kunnen begrijpen, kan je je richten tot diverse boeken en een uitgebreide reeks films. Proximus Pickx nam alvast zes interessante films over Afghanistan en de langdurige oorlog op in zijn VOD-catalogus. Hieronder stellen we ze voor.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Kite Runner

De meeste films over Afghanistan stellen scherp op bepaalde periodes, zoals de Amerikaanse interventie. Dat is niet het geval met 'The Kite Runner', dat een bewerking is van de meermaals bekroonde debuutroman 'De Vliegeraar' van de Afghaans-Amerikaanse schrijver en arts Khaled Hosseini. De film vertelt over de tijdsspanne van drie decennia het verhaal over twee vrienden die opgroeien in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Ze brengen er hun jeugd door in relatieve vrede, tot de monarchie valt en de Sovjet-Unie het land binnenvalt. 
 
'The Kite Runner' is met voorsprong een van de meest intrigerende en genuanceerde films die over Afghanistan zijn gemaakt. De universele thema's van vriendschap en haat zijn heel herkenbaar, maar tegelijk dwingt de film je ook het langdurige conflict te bekijken vanuit de ogen van een Afghaanse jongen. De film is verboden in Afghanistan omdat een van de antagonisten van de film, de extremistische Assef, zich vergrijpt aan het vriendje van hoofdrolspeler Amir.

'The Kite Runner' is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!
 

Whiskey Tango Foxtrot

In 'Whiskey Tango Foxtrot' bekijken we het Afghaanse conflict door de ogen van de Amerikaanse journaliste Kim Barker, een rol van 'Saturday Night Live'-actrice Tina Fey. Ook deze film is een bewerking van een boek, meer bepaald 'The Taliban Shuffle: Strange Days in Afghanistan and Pakistan' van Chicago Tribune-reporter Kim Barker.
 
De film wordt in de markt gezet als het eerste komisch oorlogsdrama ooit, maar in praktijk voert de oorlog de boventoon en is scenarist Robert Carlock (bekend van '30 Rock') vrij spaarzaam met komische scènes. Critici waren erg lovend over de vertolkingen van actrices Tina Fey en Margot Robbie, al vinden sommigen dat de rollen van enkele lokale personages beter zouden gespeeld worden door Afghaanse acteurs.

'Whiskey Tango Foxtrot' is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Lions for Lambs

In strikte zin is 'Lions for Lambs' geen oorlogsfilm maar eerder een politiek drama rond de betrokkenheid van Amerikaanse politici in het Afghaanse conflict. Regisseur Robert Redford toont in deze film drie verhaallijnen in één keer zonder verwarrend te worden. Redford is zelf te zien als een idealistische professor die zijn studenten oproept om iets met hun leven te doen, waarna sommigen zich opgeven voor legerdienst. Verder zien we hoe een Republikense senator (een rol van Tom Cruise) een nieuwe aanvalstechniek aan de pers bekendmaakt. Tegelijk zien we hoe twee soldaten de negatieve effecten van deze aanvalstechniek ondervinden.
 
'Lions for Lambs' werpt meer dan andere Amerikaanse producties een kritische blik op de Amerikaanse betrokkenheid bij het jarenlange conflict in Afghanistan. De film bulkt van de dialogen, maar wordt nooit saai door de geslaagde montage.

'Lions for Lambs' is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

The Kill Team

De Oscargenomineerde documentairemaker Dan Krauss liet zich voor deze oorlogsfilm inspireren door de gruwelijke moorden op enkele Afghaanse burgers in 2009 en 2010. Een groep Amerikaanse infanteristen bezondigden zich tijdens hun missie aan het opzettelijk doden van minstens drie onschuldige burgers: de 15-jarige Afghaanse tiener Gul Mudin, de mentaal gehandicapte Marach Agha en de islamitische geestelijke Mullah Adahdad. De soldaten schoten hen zonder aanleiding dood en verminkten hun lichamen, waarbij ze ook foto's maakten van de gruweldaden.
 
Deze film laat een gruwelijke episode uit de oorlog in Afghanistan zien, maar is tegelijk ook kritisch voor de rol die de Amerikaanse legerleiding speelt in deze gruweldaden.

'The Kill Team' is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Kilo Two Bravo

In september 2006 stoot een parachuteregiment van het Britse leger per ongeluk op een mijnenveld in de Afghaanse provincie Helmand, een gruwelijke erfenis uit de Sovjet-bezetting van Afghanistan in de jaren 80. Eén korporaal raakt zwaar gewond door de ontploffing van een antipersoonsmijn en moet gered worden door twee van zijn kameraden. Bij de redding raakt één van zijn strijdmakkers verminkt door een andere landmijn en wordt een derde landmijn per ongeluk tot ontploffing gebracht bij de landing van een reddingshelikopter.
 
Deze film kan je meer beschouwen als een pleidooi tegen antipersoonsmijnen dan een film over het Afghaanse conflict. Paul Katis werd dan ook terecht gelauwerd door oorlogsveteranen en recensenten voor de realistische manier waarop de oorlogsgruwel in scène is gezet.

'Kilo Two Bravo' is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

12 Strong

Twaalf Amerikaanse soldaten nemen het te paard en gewapend met machinegeweren op tegen tanks en raketwerpers van de taliban. Deze verhaallijn lijkt uit de duim gezogen van een patriottische Amerikaan, maar is wel degelijk gebaseerd op waargebeurde feiten.
 
'12 Strong' biedt een interessante mix van actiescènes en een kritische kijk op de oorlog in Afghanistan, maar verzandt op sommige momenten in onduidelijkheid. Vooral de actiescènes zijn niet altijd even overzichtelijk, maar de uitstekende cast doet dat minpuntje al snel vergeten.
 
'12 Strong' is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top