Hoe 'E.T.' een grote inspiratiebron was (en blijft?) voor 'Stranger Things'

Films | Een van de redenen voor het succes van Netflix-original ‘Stranger Things’ is de nostalgische sfeer en de vele referenties aan sci-fiklassiekers. Niet in het minst ‘E.T.’, de legendarische familiefilm van Steven Spielberg uit 1982. Proximus Pickx wijst je naar de verborgen hints richting ‘E.T.’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Er zijn wel meer knipogen te vinden in ‘Stranger Things’, denk ook aan het werk van Stephen King en John Carpenter, maar ‘E.T. the Extra-Terrestrial’ spant toch wel de kroon. In elk van de drie seizoenen zijn er duidelijke referenties aan die fantasyfilm van Steven Spielberg. Die film vertelt het verhaal van Elliott, een tienjarig jongentje dat op een dag een achtergelaten buitenaards wezen ontdekt en hem probeert te verstoppen voor de boze buitenwereld.

In seizoen 1 begint ‘Stranger Things’ met een experiment in een lab dat helemaal verkeerd uitdraait. Er wordt contact gelegd met buitenaards leven en via een poort komt een van die wezens onze wereld binnen. Eleven weet te ontsnappen en komt in een bos terecht, achtervolgd door de agenten van het Hawkins Lab. Ze wordt uiteindelijk gevonden door drie vrienden: Mike, Dustin en Lucas, die eigenlijk op zoek waren naar hun vermist vriendje Will. En dan volgt een eerste duidelijke verwijzing naar ‘E.T.’, want net als in de film vindt de eerste ontmoeting tussen mens en buitenaards wezen plaats met een zaklamp die rechtstreeks in het gezicht van de alien schijnt.

Vervolgens biedt Mike onderdak aan Eleven, die daar ondergedoken moet leven. Net als E.T. in het huis van Elliott dus. In een van de scènes in dat huis wordt Eleven geconfronteerd met het fenomeen televisie, waarbij ze volledig van haar melk geraakt na het zien van een reclamefilmpje voor Coca-Cola. Een gelijkaardige fascinatie zoals E.T. die ervaarde toen hij ‘Tom & Jerry’ zag op tv.

Befaamde fietsscène

Net als ‘E.T.’ heeft ook ‘Stranger Things’ zijn befaamde fietsscène. In de film van Spielberg gebruikt E.T. bij een achtervolging zijn magische krachten om de fiets van Elliott door de lucht te laten glijden en zo de geheime agenten af te schudden. In de Netflix-serie is het Eleven die haar superkrachten gebruikt om bij een achtervolging een busje te laten kantelen en zo de wetenschappers van het Hawkins Lab af te schudden.

Nog eentje? Ook nog in seizoen 1 proberen de vriendjes Eleven mee te smokkelen naar school door haar te verkleden, iets wat ook Gertie (vertolkt door een piepjonge Drew Barrymore) in E.T. probeert. Het kleedje dat Gertie trouwens draagt bij het afscheid van E.T. duikt ook op in ‘Stranger Things’, waar Holly, het zusje van Mike ermee rondloopt.

"Phone home"

Seizoen 2 van 'Stranger Things' focust eerder op de avonturen van Will en de komst van een tweede wezen uit de ruimte: de Mind Flyer. Een gevaarlijk baasje. Eleven schuilt ondertussen in het bos, in de blokhut van Hopper. Wanneer het Halloween is, besluit Eleven erop uit te trekken voor een traditioneel rondje “trick or treat”, verkleed als spook met enkel twee gaten rond de ogen. Net als E.T. ooit deed. Wie goed oplet, kan in seizoen 2 trouwens een wel héél directe verwijzing naar E.T. zien: in de kamer van Dustin staat een actiefiguurtje van hem op een kleerkast.

Gaandeweg worden de referenties naar E.T. minder prominent, al blijft er in seizoen 3 nog wel eentje over. Met name wanneer Dustin terugkeert van een kamp en hij vertelt dat hij een vriendinnetje heeft: Suzie. Om met haar te kunnen communiceren bouwt hij een radiotoren, eentje die verdacht veel weg heeft van diegene die Elliott bouwt om E.T. te laten ‘bellen’ met thuis. We zijn benieuwd of er in seizoen 4 van ‘Stranger Things’ -verwacht in de loop van 2022- nog iets overblijft van Spielbergs invloed.

'E.T. The Extra-Terrestrial' is zondag 22 augustus te bekijken vanaf 20u30 op VTM 4, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

'Stranger Things' is nu beschikbaar via Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top