Dan Cooper: de man die het systeem versloeg

Wat gebeurde er met Dan Cooper, de mysterieuze man die in 1971 een vliegtuig kaapte, vervolgens met 200.000 dollar van boord sprong en nooit meer teruggevonden werd? Dat onderzoekt deze docu ‘The Mystery of D.B. Cooper’, die focust op de enige onopgeloste vliegtuigkaping in de Amerikaanse geschiedenis.

De feiten: op 24 november 1971 stapte Dan Cooper -of zo noemde hij zichzelf toch- aan boord van een vliegtuig dat van Portland naar Seattle vloog. De FBI zou de man beschrijven als een “stille veertiger in maatpak”. Tijdens de vlucht dreigde hij een bom te laten ontploffen, tenzij het vliegtuig zou landen in Seattle en hij, in ruil voor de vrijgelaten passagiers, 200.000 dollar en vier parachutes kreeg. Toen de piloot opnieuw koers zette richting Mexico City, sprong de man met een parachute uit het vliegtuig en verdween hij. 

Dat er nooit een lichaam gevonden werd, zorgt ervoor dat de zaak eigenlijk nooit helemaal opgelost raakte -tot nog toe de enige Amerikaanse vliegtuigkaping waarbij dat het geval is. Zo’n 800 mensen werden destijds verdacht, maar uiteindelijk bleef de FBI elk spoor bijster. In 2016 besloten ze de zaak af te sluiten. Het voorval spreekt uiteraard tot de verbeelding en inspireerde onder meer David Lynch om zijn hoofdpersonage in ‘Twin Peaks’ te vernoemen naar de verdwenen kaper -in zijn serie heet die dan wel Dale Cooper.

Deze HBO-documentaire uit 2020 probeert te achterhalen wie die gekke kaper D.B. Cooper echt was. Waarom wilde hij precies dat bedrag en waarom moest dat in briefjes van 20 dollar? En wat zou er met hem gebeurd kunnen zijn? Onder andere een van de stewards aan boord van dat gekaapte vliegtuig komt aan het woord, net als familieleden en fans. Want ja, die waren er ook, zij zagen hem als moderne Robin Hood. “The man beat the system", zoals een van die fans verklaart.

'The mystery of D.B. Cooper' is op maandag 23 augustus vanaf 22u10 te zien op NPO 2, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top