Abdellatif Baka, de paralympische kampioen die sneller is dan zijn valide collega’s

Sport |
In 2016 behaalde de Algerijnse paralympische loper op de middellange afstanden Abdellatif Baka de gouden medaille op de 1.500 meter in Rio. Ondanks zijn visuele handicap die hij sinds zijn geboorte heeft, snelde hij in een betere tijd dan de niet-gehandicapte atleten naar goud. 
 

Door Pickx

Deel dit nieuws

De prestatie van Baka staat sinds 13 september 2016 in de geschiedenisboeken als een van de meest beroemde gebeurtenissen van de Olympische Spelen. Baka domineerde de wedstrijd en liep op het einde van de 1.500 meter nog steeds op kop wanneer hij een laatste, ultieme versnelling inzette. Toen hij over de finish kwam en zijn tijd zag, kon hij zijn ogen niet geloven. Hij won in 3'48 ”29, een nieuw wereldrecord op die afstand. In totaal is hij bijna twee seconden sneller dan Matthew Centrowitz, die een maand eerder olympisch kampioen werd.
 

De eerste vier onder de 3'50''00

Baka is niet de eerste die deze prestatie leverde. Ook de tweede, derde en vierde atleet van die wedstrijd, waaronder zijn tweelingbroer Fouad, bleven onder de 3'50''00. De olympische race verliep weliswaar trager en met een tactisch steekspel, wat de Amerikaanse winnaar Centrowitz heel wat seconden kostte. Hij liep maar liefst twintig seconden trager dan zijn persoonlijk record en ging toch met de gouden medaille naar huis. 

Niettemin blijft de prestatie van Baka en zijn drie achtervolgers ongelofelijk. We kunnen meteen het idee dat de paralympische sport een tweederangssport is, opzij schuiven. 
 

Een nieuwe medaille in Tokio?

De Algerijn heeft sinds zijn geboorte een visuele beperking maar begon op negenjarige leeftijd aan atletiek, samen met zijn broer. Het is de tweede keer dat hij zijn land vertegenwoordigde op de Paralympische Spelen. In Londen in 2012 ging hij met goud op de 800 meter naar huis. 
 
Op 27-jarige leeftijd heeft Baka al een ferm palmares opgebouwd door verschillende medailles te winnen op de wereldkampioenschappen.  Hij won twee gouden titels in Lyon (2013), twee zilveren medailles in Doha (2013), een gouden en zilveren medaille in Londen (2017) en een bronzen medaille in Dubai (2019). Over een paar dagen zet de paralympisch kampioen in Tokio zijn titel op het spel met, wie weet, een nieuw record.
 
Andermaal... in sport is alles mogelijk!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top