Marieke Blomme (40) is erin geslaagd om als eerste vrouw ooit de volledige Belgische kustlijn af te zwemmen. Dat heeft de Vlaamse Zwemfederatie bevestigd op Facebook. De Gentse sportcoach is rond 2.15 uur in de nacht van woensdag op donderdag in Knokke-Heist aan land gekomen na 18 uur en 45 minuten zwemmen. Dat is meer dan 4 uur sneller dan haar voorganger Matthieu Bonne.
Woensdagochtend om 7.11 uur startte Blomme, afkomstig uit Mariakerke, vanuit De Panne, met als doel in 18 uur de Nederlandse grens te bereiken in Knokke-Heist. Ze deed het in 18 uur en 45 minuten en doet zo beter dan haar voorganger Matthieu Bonne in september 2020. De Bredenaar, bekend van het Eén-programma Kamp Waes, legde de 67 kilometer toen af in ruim 23 uur.

Het idee voor de recordpoging ontstond tijdens de coronaperiode, toen alle wedstrijden en doelen wegvielen. Tegelijk is de recordpoging bedoeld om de aandacht te vestigen op gelijke kansen in de sport. De Belgian Coast Swim is een fundraiser voor The Homestretch Foundation, een organisatie die gaat voor gelijke kansen voor vrouwen in sport, en Snowbility, een vzw die wintersporten mogelijk maakt voor mensen met een fysieke beperking. Elke donatie wordt integraal aan de vzw's geschonken.

Door de gunstige stroming lag Blomme woensdagmiddag voor op schema, maar woensdagavond stond de stroming in het nadeel. Uiteindelijk bereikte ze de Nederlandse grens in Knokke-Heist rond 2.15 uur.