Dag 2 van Pukkelpopkwartier: girl power en stevige gitaren

Pukkelpop | Op de tweede dag van Pukkelpopkwartier 2021 komen liefhebbers van shoegaze, postpunk en frivole gitaarsolo’s helemaal aan hun trekken. Proximus Pickx blikt vooruit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Waar de openingsdag nog in het teken stond van hiphop en rap, wordt op vrijdag teruggegrepen naar een genre dat al sinds de begindagen van Pukkelpop de line-up domineert: gitaarmuziek!

Zo mag Slow Crush om 17u30 de  debatten openen op de site aan de Muziekodroom in Hasselt. De shoegaze-band rond Isa Haliday, een Engelse bassiste die België als uitvalsbasis uitkoos en rond haar straffe Vlaamse muzikanten verzamelde, is in ons land nog relatief onbekend, maar kreeg over het Kanaal al flink wat airplay. Onlangs besteedde Pickx nog een artikel aan hen als ‘artiest van de week’.

In aanloop naar een nieuw album dit najaar wil Slow Crush deze zomer eindelijk ook de Belgische muziekliefhebbers van de sokken blazen. En dat mag je bijna letterlijk nemen. Met hun stevige wall of sound -denk My Bloody Valentine- wordt het geen ‘slow’ start voor deze PKP-dag.

West-Vlaamse humor en Limburgse gitaargod

Vanaf 19u volgt Dirk., nog zo een nieuwe ster aan ons vaderlandse popfirmament. Geen one-man band zoals de groepsnaam doet vermoeden, maar een sterk op elkaar ingespeeld collectief met Jelle Denturck, de West-Vlaamse zanger-bassist die zijn carrière begon als filosoof-comedian, als uithangbord.

In 2016 stak Dirk. een eerste keer de neus aan het venster toen het derde eindigde op Humo’s Rock Rally. Vanaf dan ging het enkel crescendo, zo stonden ze op een gegeven moment met liefst drie singles in ‘De Afrekening’ op StuBru. Een unicum! Ze blenden aanstekelijke popdeuntjes met loeiende gitaren, slimme teksten met humoristische toetsen. “Weezer for grown-ups”, zoals Humo schreef. Daar is iets van aan.

Na deze twee beloftevolle bands, die nog een hele carrière voor zich hebben, is het om 20u30 aan een van dé iconen van het Belgische rockwereldje: Mauro Pawlowski. Sinds kort weer vol in de picture als gitarist ad interim bij dEUS (waar gitarist Bruno De Groote door gezondheidsproblemen afhaakt), de band die hij drie jaar geleden nog adieu zei om zich helemaal op eigen projecten te storten.

Een van die projecten waar hij zich de voorbije jaren mee bezig hield, is ‘Eternal Super Drive’, een nieuw soloalbum dat er in september aankomt. Na een uitstapje naar het Nederlands als Maurits Pauwels dus terug een Engelstalige plaat, waarmee hij in het verleden al succes oogstte met Evil Superstars en The Love Substitutes. De eerste single ‘Always Someone’ was alvast een pareltje en geeft honger naar meer. Op Pukkelpopkwartier -een thuismatch voor Mauro- krijg je de gelegenheid om die alweer nieuwe gedaante van de Limburgse gitaargod te ontdekken.Girl Power met Lara en Fenne

Met Intergalactic Lovers en Whispering Sons schakelt PKP-kwartier vervolgens weer een tandje hoger. Intergalactic Lovers heeft nieuw werk klaar en de single ‘Bobbi’ bewijst dat de groep rond zangeres Lara Chedraoui niets aan melodie en power heeft ingeboet. Van 22u05 tot 23u05 krijgen Chedraoui, Brendan Corbey, Maarten Huygens en Raf De Mey een uur de gelegenheid om te bewijzen dat ze exact tien jaar na doorbraaksingle ‘Delay’ nog steeds even relevant zijn als foerier van aanstekelijke rockmuziek.

Daarmee stijgt de ‘girl power’ op deze tweede dag naar een kookpunt, netjes afgetopt door Fenne Kuppens (foto), de frontvrouw van postpunkgroep Whispering Sons. De zangeres uit Heusden-Zolder neemt een unieke plaats in ons Belgische muzieklandschap in. Met haar donkere stemgeluid en energieke performance grijpt ze elke toehoorder naar de keel, om vervolgens niet meer los te laten. Whispering Sons mag deze festivaldag afsluiten (vanaf 23u50) met een stomende set waarbij ze hun alom geprezen tweede plaat ‘Several Others’ komen presenteren. Voer voor fans van Joy Division en ideaal om de nacht in te draaien.

Meer info vind je op de website van Pukkelpop, maar de tickets zijn al hopeloos uitverkocht.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top