Legendarische wedstrijden: Kevin De Bruyne dirigeert Genk in knotsgekke match naar zege in Brugge

Sport | In onze rubriek ‘Legendarische wedstrijden’ gaan we vaak de landsgrenzen over, op zoek naar internationale wedstrijden die iedereen hebben begeesterd. Vandaag kleuren we bij Proximus Pickx binnen de Belgische lijntjes en keren we terug naar 29 september 2011. Toen speelden Club Brugge en Racing Genk een knotsgekke competitiematch tegen elkaar.

In 2011 begon Racing Genk als landskampioen aan het nieuwe seizoen. Bij Club Brugge gaapte er al jaren een grote leegte. De laatste titel dateerde reeds van 2005. Het zou pas in 2016 weer prijs zijn voor blauw-zwart. Bij Genk konden ze in die periode nog rekenen op de diensten van goudhaantje Kevin De Bruyne, die enkele maanden later pas zou verkassen naar het grote Chelsea. Het was dan ook KDB die op deze 29ste september 2011 een begenadigde dag zou hebben.

Club Brugge krijgt niet wat het verdient

Nochtans begon Club Brugge met veel frisse moed aan de 12de speelronde. Pas op de vorige speeldag leed blauw-zwart zijn eerste nederlaag van de competitie. Maar al na twee minuten trakteerde Genk Club Brugge op een koude douche. Kevin De Bruyne joeg het leer hoog en hard tegen de netten.

Toch lieten de Bruggelingen zich niet van de wijs brengen en brachten indrukwekkend voetbal op de mat. De bezoekers werden volledig zoekgespeeld en mochten van geluk spreken dat het tot de achttiende minuut duurde vooraleer de gelijkmaker op het bord kwam. Ryan Donk knikte de verdiende 1-1 binnen. Vadis Odjidja had daarna de voorsprong voor Club aan de voet, maar trof de lat.

Nadien stokte het bij Club Brugge en bracht Genk de partij weer in evenwicht. Zodanig zelfs, dat de Limburgers met een gevlijde voorsprong de kleedkamer introkken. In de slotfase van de eerste helft wist Khaleem Hyland met een kopbal Genk opnieuw op voorsprong te brengen.

King Kev trekt Genk op de streep

De tweede helft begon zoals de eerste: met een knap doelpunt. Ditmaal was het Bruggeling Victor Vazquez die een eentijdscombinatie prinsheerlijk afrondde. En er kwam meer, want Thomas Meunier volleyde de bal in doel voor de 3-2 en Nabil Dirar maakte er zelfs vijf minuten later al 4-2 van.

Toch was de wedstrijd niet gespeeld, want Jelle Vossen zag zijn tijd gekomen en tikte mooi de aansluitingstreffer binnen. Met nog twintig minuten te spelen roken de Limburgse bezoekers hun kans. Het was Kevin De Bruyne die -alweer- de thuisverdediging te kijken zette en met een kanonschot FCB-doelman Colin Coosemans het nakijken gaf. Zes minuten voor affluiten ontpopte De Bruyne zicht tot de absolute uitblinker van de match door de 4-5 te scoren.

Uiteindelijk zou dat jaar Club Brugge opnieuw naast de prijzen grijpen. Blauw-zwart eindigde zowel in de reguliere competitie, als in Play-off I op een tweede plaats. De titel ging naar RSC Anderlecht. Racing Genk tenslotte draaide een minder seizoen in de reguliere competitie en wist pas op de slotspeeldag het ticket voor Play-off I te bemachtigen. Uiteindelijk eindigde Genk nog via de play-offs op een derde plaats.

Bekijk hieronder het volledige verslag van de knotsgekke match tussen Club Brugge en Racing Genk.

Fan van onze reeks 'Legendarische matchen'? Lees dan ook over door over de 8-1-bolwassing die Real Madrid in 2015 gaf aan het Zweedse Malmö.