Kan 'Blade Runner 2049' wedijveren met het origineel?

Vanavond kan je op Play4 kijken naar 'Blade Runner'. Deze epische sciencefictionfilm uit 1982 is moeilijk te evenaren, maar toch waagde Denis Villeneuve in 2017 zijn kans met 'Blade Runner 2049'. Proximus Pickx vergeleek het vervolg met het origineel en zag enkele overeenkomsten.

Dystopisch design

Al vanaf het afspelen van de trailer van 'Blade Runner 2049' is het duidelijk dat regisseur Villeneuve het origineel trouw wil blijven. De trailer opent met een wijds panorama waarin we het piramideachtige hoofdkwartier van Tyrell Corporation zien, de fictieve organisatie die replicanten bouwt. Ook de futuristische versie van Los Angeles in 2049 lijkt in veel opzichten op de met neon verlichte stadstorens uit de originele 'Blade Runner'.
 
Ondanks de cultstatus van de originele 'Blade Runner' mogen we toch niet blind zijn voor de grote vooruitgang die de filmindustrie heeft gemaakt op gebied van speciale effecten. Er werden kosten noch moeite gespaard om bepaalde scènes zo realistisch mogelijk weer te geven. Zo heeft de Duitse speciale effecten-ontwerper Gerd Nefzer voor een van de laatste scènes speciaal een zwembad laten bouwen in Hongarije. Het zwembad werd uitgerust met een regensysteem, een golfslaggenerator en watertanken. "Iedereen was tevreden over het resultaat, vooral over het golvende water. Golven zijn extreem moeilijk na te maken met computergegenereerde beelden", vertelt Nefzer aan Deutsche Welle.

Harrison Ford

De originele film liet fans al gissen naar de ware identiteit van Rick Deckard, een rol van Harrison Ford. Is hij menselijk of een replicant? In de sequel hernam hij de iconische rol.
 
In een interview dat werd vrijgegeven door de filmdistributeur vertelt de Amerikaanse acteur waarom hij terugkeerde als Deckard in 'Blade Runner 2049'. "Zijn personage is op een heel interessante manier verweven met het verhaal, het intrigeert mij echt. Er is ook een heel emotionele context waarin het verhaal zich afspeelt. De verhouding tussen het personage Deckard en de andere personages is fascinerend. Ik vind het persoonlijk erg interessant om een personage te laten groeien in zijn rol", aldus Ford.

Muziek

De filmmuziek die de Griekse componist Vangelis schreef voor 'Blade Runner' is tot op de dag van vandaag moeilijk te evenaren en geniet onder filmfans een legendarische reputatie. Dat de componist na de release van de film meer dan een decennium heeft gewacht alvorens de muziek op een album uit te brengen, heeft de populariteit enkel nog maar aangevuurd. "Zijn muziek is als een mooi schilderij. Je kan er elke dag naar kijken en het zal je nooit vervelen", aldus regisseur Ridley Scott.
 
Het was voor Hans Zimmer en Benjamin Wallfish dan ook geen sinecure om voor 'Blade Runner 2049' een soundtrack te schrijven die aan de verwachtingen van het publiek kon voldoen. Dat de componisten er toch in zijn geslaagd om dit te doen, is mede te danken aan de subtiele verwijzingen naar de originele soundtrack. Zo maken Zimmer en Wallfish meer dan eens gebruik van langdurige synthesizerakkoorden en zachte jazzmuziek om de sfeer van de originele film terug op te roepen. 
 
Bekijk 'Blade Runner' op vrijdag 20 augustus om 22u35 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top