One day, one goal: Marokkaan Mustapha Hadji zet Egypte een hak in Afrika Cup

Sommige spelers hebben doorheen de voetbalgeschiedenis fel hun stempel gedrukt op de historiek van hun land. Mustapha Hadji is er daar eentje van. De Marokkaan, ooit Afrikaans voetballer van het jaar, kende een van zijn hoogtepunten tijdens de Afrika Cup van 1998.

De African Cup of Nations van het jaar 1998 was de 21ste editie ooit en vond plaats in Burkina Faso. Zestien landen namen deel en werden onderverdeeld in vier poules van vier. Het Marokkaanse elftal met sterspeler Mustapha Hadji werd ingedeeld in Groep D met Egypte, Zambia en Mozambique. Marokko begon aarzelend aan het toernooi met een 1-1-gelijkspel tegen Zambia, maar trok de zaken recht in het tweede groepsduel door met 3-0 te winnen van Mozambique.

In het laatste groepsduel wachtte Egypte, dat met twee zeges al zeker was van de volgende ronde. Marokko had genoeg aan een punt om eveneens richting de knock-outfase te mogen.

Instinctief

Een partij tussen Egypte en Marokko wordt altijd op het scherpst van de snee uitgevochten. De eer van Noord-Afrika staat namelijk op het spel. Toch leek de confrontatie op een 0-0-gelijkspel uit te draaien. Hierdoor zou Egypte als groepswinnaar doorstoten, Marokko zou als tweede eindigen en evenzeer in het toernooi blijven.

Toch nam Mustapha Hadji geen vrede met het resultaat. Pas in de 90ste minuut zouden de monden in het Stade Municipal van Ouagadougou openvallen door een beauty van een goal. Zo pakte Hadji, na een voorzet vanop de rechterflank, uit met een heerlijke omhaal. De bal belandde perfect in de kruising. Egypte-doelman Nader El Sayed, die later dat jaar zou transfereren naar Club Brugge, had geen schijn van een kans.

“Ik dacht er niet bij na. Het was instinctief. De bal belandde rond de penaltystip en ik twijfelde niet. Ik gaf alles wat ik nog in me had en raakte het leer perfect”, aldus Hadji over zijn heerlijke omhaal.

Wie laatst lacht, lacht het best

Marokko en Hadji, die later dat jaar uitverkozen werd tot Afrikaans voetballer van het jaar, lachten hun tanden bloot. Niet Egypte, maar Marokko pakte alsnog de groepswinst. Zo werd in de volgende ronde Ivoorkust vermeden. Tegenstander in die kwartfinale werd Zuid-Afrika.

Maar het spreekwoord luidt: wie laatst lacht, lacht het best. Marokko liet het namelijk helemaal liggen in zijn kwartfinale en verloor na 90 minuten met 1-2 van de Zuid-Afrikanen. Egypte vocht een titanenduel uit met Ivoorkust en stootte door na winst in de strafschoppen.

Uiteindelijk zouden Zuid-Afrika, dat jaar de titelhouder, en Egypte doorstoten tot in de finale. Zo’n 40.000 toeschouwers zagen op 28 februari 1998 Egypte de Afrika Cup winnen dankzij een 2-0-zege. Man van het toernooi werd Hossam Hassan met zeven goals. Voor Egypte was het de vierde Afrikaanse titel.

Mustapha Hadji zou nog op clubniveau een carrière uitbouwen tot in 2010. Na een passage bij het Luxemburgse Fola Esch hing hij in dat jaar zijn schoenen aan de wilgen. Tegenwoordig speelt zijn zoon Samir voor Dudelange, evenzeer in Luxemburg. Voordien maakte hij het mooie weer bij 1B-ploeg Virton. Tegenwoordig is Mustapha Hadji assistent coach bij het Marokkaanse elftal.

Bekijk hieronder de schitterende omhaal van Mustapha Hadji.

Fan van deze reeks 'One day, one goal'? Lees dan ook over door het geweldige avondje van PSV-spits Romário tegen Steaua Boekarest.


Nieuws

Bekijk alles
Top