Alles wat je moet weten over de openingsceremonie van de Paralympische Spelen

Ruim twee weken na de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen verwelkomt Tokio de beste paralympische sporters. In het stadion waar eerder onder anderen Nafi Thiam haar gouden medaille won zal op 24 augustus de openings­ceremonie plaatsvinden van de Paralympische Spelen.

De 16de Paralympische Spelen zullen van 24 augustus tot 5 september plaatsvinden in Tokio. Net als de Olympische Spelen werd het paralympische event met een jaar uitgesteld door corona. In 22 sporten zullen ongeveer 4.400 atleten proberen om het beste van zichzelf te geven. In vergelijking met de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro verdwijnen de sporten 7-a-side football en zeilen. Badminton en taekwondo doen dan weer hun intrede.

De Belgische ploeg bestaat uit 31 atleten die zullen uitkomen in tien verschillende disciplines. Amazone Michèle George en goalball-speler Bruno Vanhove krijgen de eer om straks als vlaggendragers te mogen aantreden voor Team Belgium. Het Belgisch Paralympisch Comité hoopt op tien Belgische medailles.

Geen toeschouwers

Net als de openingsceremonie van de Olympische Spelen zullen alle landen en hun sporters voorgesteld worden via een intrede in het stadion. Dat zal sowieso gebeuren achter gesloten deuren. Net als de ceremonies voor de Olympische Spelen zullen die van de Paralympische Spelen zonder toeschouwers in het stadion plaatsvinden.

Tijdens de ceremonie zal er een olympische vlam aangestoken worden door een brandende toorts die een heuse fakkelestafette heeft afgelegd. De toorts passeerde namelijk de 43 prefecturen van Japan en het Britse Stoke Mandeville, waar de paralympische beweging is ontstaan.

Een afsluitende toespraak van Andrew Parsons, de voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité, zal ook niet ontbreken.

Sobere show en klemtoon op diversiteit

Verwacht geen kleurrijk sambafestijn zoals in 2016, toen de Olympische en Paralympische Spelen plaatsvonden in Rio de Janeiro. Toen werd de ceremonie omgetoverd tot een spectaculair dansfeest, aangevuld met zangers en acrobaten. Het Braziliaanse supermodel Gisele Bündchen verscheen op de langste catwalk ooit voor haar tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen.

De openingsceremonie van de Spelen dit jaar toonde reeds aan dat het er in Japan veel ingetogener en soberder aan toe gaat. “We kozen voor een sobere ceremonie, in overeenstemming met de coronasituatie waarin de wereld verkeert”, vertelden de organisatoren toen.” Hetzelfde scenario ligt op de planken voor de openingsceremonie van de Paralympische Spelen, waarbij er ook aandacht zal zijn voor de traditionele muziek, geschiedenis en cultuur van het gastland.

Waren de natuur en de klimaatsveranderingen een centraal thema in Brazilië, dan werden ze in Tokio ingeruild voor de centrale thema’s “Verenigd door Emotie” en “Diversiteit”. Deze facetten zullen evenzeer een prominente plek hebben in de show. “Eenheid in verscheidenheid”, of de aanvaarding van ieder individu, ongeacht zijn of haar afkomst, ras, geslacht, huidskleur, seksuele geaardheid, religie, taal of capaciteiten, is een belangrijke rode draad doorheen Tokio2020.

Kijk op dinsdag 24 augustus vanaf 13 uur (Belgische tijd) live naar de openingsceremonie van de Paralympische Spelen via Sporza op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Sport

Bekijk alles
Top