Start van de Scooore Super League: wie dicht de kloof met Anderlecht?

Lotto Super League | Op vrijdag 20 augustus is het eindelijk zover. Dan start het nieuwe seizoen in de Scooore Super League. De Belgische vrouwencompetitie zal opnieuw een strijd worden tussen kampioen Anderlecht en de negen andere clubs. Proximus Pickx liet Jan Rummens aan het woord, Scooore Super League-commentator bij Eleven Sports, om een korte schets te geven bij iedere club.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sporting Charleroi en FC Femina White Star Woluwe zijn de ploegen die de spits mogen afbijten van het nagelnieuwe seizoen. De twee teams bengelden vorig seizoen helemaal onderaan. “Ze waren, om het oneerbiedig te zeggen, de zwakste schakels in de Scooore Super League”, aldus Jan Rummens. “Maar door het gesloten systeem van de competitie (er kan niemand degraderen, red.) was er geen reden tot paniek. Zowel Woluwe als Charleroi kunnen op hun eigen manier en tempo proberen groeien.”

Beide clubs waren volgens de commentator zeer bedrijvig op de transfermarkt. “Vooral Charleroi heeft zich versterkt. En de kern is nagenoeg dezelfde gebleven. Vorig jaar zag je dat ze vaak dat tikkeltje te kort kwamen, maar zag je ze week na week ook wel groeien. Ik verwacht leuke dingen te zien van Charleroi, zeker ook omdat ex-profspeelster Aline Zeler er coach is geworden. Hiermee is Zeler zelfs de enige vrouwelijke coach in de Super League.”

Gent verliest twee sterspelers

Ook op vrijdag beginnen ietsje later op de avond KAA Gent en Oud-Heverlee Leuven aan hun nieuwe campagne. “OHL bracht vorig seizoen leuk en fris voetbal. Ze eindigden tegen alle verwachtingen in zelfs als tweede in Play-off I”, aldus Rummens. Dat ze bij de Leuvenaars naar een hoger niveau willen geraken, blijkt uit een opmerkelijke vraag van de groep zelf. “De speelsters hebben er op aangedrongen om op iedere positie versterkingen binnen te halen, zodat de concurrentie aangescherpt wordt. Dat is wel straf”, voegt Rummens er nog aan toe.

Bij KAA Gent willen ze simpelweg verder bouwen op het team van vorig jaar. Al zal dat zonder topschutster Jolet Lommen en leading lady Heleen Jaques moeten gebeuren. “Maar zelfs zonder die twee verwacht ik Gent in Play-off I aan het einde van de reguliere competitie”, voorspelt Rummens.

Halen Club YLA en Standard een hoger niveau?

Op zaterdag 21 augustus staan ook nog de duels tussen Eendracht Aalst en Zulte Waregem en Club YLA tegen Standard Femina op het programma. “Eendracht Aalst was de beste nieuwkomer vorig seizoen”, zegt Rummens. “Ze willen voort borduren op hun prestaties en minstens even goed doen als vorig jaar.” Zulte Waregem haalde dan weer nieuwe gezichten naar de Gaverbeek, die het volgens de commentator goed gaan doen. “Zulte Waregem speelde in de voorbereiding onder meer tegen het grote Ajax en deed het echt goed. Ik verwacht mooie dingen van hen in de competitie.”

Met Club YLA en Standard Femina kijken twee ploegen elkaar in de ogen die volgens Rummens wat tegenvielen vorig seizoen. “Club YLA liet me wat op mijn honger zitten. Play-off I werd dan wel bereikt, daarna leek het vat helemaal af. Ze willen daar nochtans maar al te graag de kloof dichten met de top vier.” Club YLA zal het overigens komend seizoen zonder coach Leo Van der Elst moeten doen. Het FCB-boegbeeld kreeg een andere functie binnen de club.

Wat Standard betreft, is het nog koffiedik kijken. “Bij de Luikenaars vertrok er nagenoeg een halve ploeg. En ook de coach is vertrokken”, aldus Rummens. Sterspeelster Davinia Vanmechelen zal dus straks omringd worden door veel nieuwe gezichten. “Net als Club YLA zakte Standard er helemaal door in de play-offs. Dat ontgoochelde me wel. Standard heeft in het vrouwenvoetbal toch enig aanzien, dus het mag opnieuw net dat tikkeltje meer zijn voor dit jaar”, besluit Rummens.

Anderlecht tegen de rest

Tot slot maken KRC Genk en RSC Anderlecht het rijtje af. “Anderlecht werd vorig seizoen met sprekend gemak kampioen en zal opnieuw de te kloppen ploeg zijn. Van de sterkhouders is wel Gouden Schoen-winnares Tine De Caigny vertrokken naar het buitenland, maar in principe is de paars-witte kern breed genoeg om dat vertrek op te vangen”, zo oordeelt Rummens. Met Tessa Wullaert, vorig seizoen topschutter met 38 goals, blijft Anderlecht een heuse kampioenenmaker in huis hebben.

Ook met Johan Walem zwaait er iemand nieuw de plak in de trainersstoel. “Gaat de mayonaise pakken tussen de speelsters en Walem?”, vraagt Rummens zich af. “Op training zag ik wel al dat de sfeer er dik in orde is. Wees dus maar gerust, Anderlecht zal er staan.”

De landskampioen begint wel later aan de competitie. Paars-wit laat de openingsspeeldag even aan zich voorbij gaan, omdat ze deze week met twee zware wedstrijden zitten in de voorrondes van de Champions League.

Hierdoor begint ook Racing Genk, de winnaar van Play-off II vorig jaar, wat later aan het nieuwe seizoen. “Bij Genk wordt het uitkijken naar hun evolutie”, zegt Rummens. “Ze durfden hoge hoogtes te halen, maar ook diepe dalen. Benieuwd of ze iets constanter kunnen worden in hun prestaties dit jaar.”

Meer matchen live te zien

Goed nieuws ook voor de fans van het Belgische vrouwenvoetbal. Rechtenhouder Eleven Sports liet namelijk weten dat er dit seizoen iedere week één wedstrijd live zal uitgezonden worden. Tot vorig jaar was dit één live duel om de twee weken. "Nooit eerder zal er zoveel damesvoetbal op televisie te zien zijn", aldus Eleven Sports.

"Doorgaans zal die wedstrijd op zaterdag om 14 uur worden gespeeld en worden uitgezonden op Eleven Pro League 1. En de clubs hebben zich geëngageerd om deze wedstrijden zoveel mogelijk op het A-veld van het hoofdstadion te laten plaatsvinden", aldus Eleven Sports.

Concreet betekent dit dat Club YLA en Standard zaterdag 21 augustus de spits mogen afbijten op televisie voor het nieuwe seizoen.

Mis niks van de Scooore Super League dankzij de kanalen van Eleven Pro League, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus.

Het programma van de openingsspeeldag in de Scooore Super League

Vrijdag 20 augustus

  • Charleroi - White Star Woluwe (20 uur)
  • KAA Gent - OHL (20u30)
Zaterdag 21 augustus
  • Eendracht Aalst - Zulte Waregem (14 uur)
  • Club YLA - Standard (live op Eleven Pro League 1 vanaf 13u55)
Genk - Anderlecht (wordt ingehaald op 28 september)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top