Superatleten: Tatyana McFadden

Tatyana McFadden is een atleet als geen ander, met een ongelooflijk inspirerend levensverhaal. De Amerikaanse toont zich als een bijzonder veelzijdig atleet: of het nu op de Zomer- of Winterspelen is, ze slaagt erin om een plaats op het podium te veroveren. Proximus Pickx kijkt naar het leven en de carrière van een vrouw met een ongelooflijke mentale kracht.

Er zijn atleten die respect verdienen door hun atletische prestaties, anderen verdienen het door hun buitengewone leven. Tatyana McFadden slaagt erin beide te combineren. McFadden werd in 1989 geboren in Leningrad, in de Sovjet-Unie. Ze werd in de steek gelaten door haar moeder omdat ze geboren werd met spina bifida, een aandoening waarbij de ruggewervels niet goed rondom het ruggenmerg sluiten. Hierdoor raakte ze verlamd vanaf haar middel.
 
Ze komt in een weeshuis terecht waar ze geen geld hebben om een rolstoel voor haar te kopen. Daarom moest ze tot haar zesde levensjaar zich voortbewegen met behulp van haar handen. Ze werd geadopteerd door Deborah McFadden, een vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, die haar meenam naar de Verenigde Staten, in Baltimore.

Succes in de atletiek...

Ze begon aan verschillende sportdisciplines, maar koos uiteindelijk voor atletiek en wist zich te kwalificeren voor de Paralympische Spelen van 2004 in Athene, waar ze nog maar 15 jaar oud was. Ze won daar een zilveren medaille op de 100 m en een bronzen medaille op de 200 m in de categorie T54. In 2008 vertrok ze met vier medailles uit Peking, maar zonder titel.
 
Haar doorbraak komt er in Londen in 2012, waar ze de titel op de 400m, 800m en 1500m wegkaapt en ook brons wint op de 100m. In 2013 behaalde ze de "grand slam" door de vier belangrijkste marathons in de Verenigde Staten te winnen. Het lukt haar om deze prestatie drie keer te doen. In 2016 eindigde ze op de Spelen van Rio als tweede op de marathon. Ze nam ook deel aan zes races op de baan en werd gelauwerd met vier gouden en twee zilveren medailles.

En een medaillewinnaar op de Winterspelen!

In 2014, na slechts een paar weken training, kwalificeerde ze zich voor de Paralympische Winterspelen in Sochi voor het langlaufen. Uiteindelijk won ze een zilveren medaille in het biatlon. In totaal heeft ze voor het begin van deze Paralympische Spelen in Tokio al 16 medailles verzameld, waarvan 7 gouden exemplaren.
 
Haar levensverhaal en carrière spreken veel landgenoten aan. In 2019 verscheen ze daarom in een reclamecampagne voor Nike. Een jaar later wijdt Netflix een film aan haar leven in 'Rising Phoenix'. In 2016 richtte ze de Tatyana McFadden Foundation op, die jongeren met een handicap helpt.
 
Volg de Paralympische Spelen van 24 augustus tot 5 september 2021 op Eurosport, of op Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je programma's tot 36 uur later terugkijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app!

Nieuws

Bekijk alles
Top