Xia Boyu bereikt de top van de Everest met twee beenprotheses

Sport |
De Chinese bergbeklimmer Xia Boyu heeft in 2018 na vijf pogingen de top van de Everest bereikt, de hoogste berg ter wereld. Wat deze prestatie bijzonder maakt, is dat de man dit op 69-jarige leeftijd presteerde met twee beenprotheses.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het is de droom van veel bergbeklimmers om de top van de Everest te bereiken. Deze berg is met een hoogte van circa 8.848 meter de hoogste ter wereld. Helaas hebben vele beklimmers hun poging om tot de top te klimmen met hun leven moeten bekopen: rond de 5 procent van de klimmers keren nooit meer terug. Dat maakt het verhaal van Xia Boyu juist zo bijzonder.
 
Op maandag 14 mei 2018, bij zijn vijfde poging, realiseert de 69-jarige Chinese bergbeklimmer eindelijk zijn droom. Xia Boyu en de zeven leden van zijn expeditie hebben die dag de top op 8.848m hoogte bereikt in de vroege uren. Deze prestatie is de bekroning van een lange klimcarrière waarbij de zestiger talrijke offers moest brengen.

Pijnlijke première

De eerste keer dat Xia Boyu de Everest probeerde te beklimmen, was in 1975 als lid van een Chinese nationale expeditie. Bij het naderen van de top slaat het noodlot toe wanneer een vreselijke storm de groep geselt. Xia Boyu krijgt last van een ernstig zuurstofgebrek, maar geeft desondanks zijn slaapzak aan een van zijn metgezellen. Die beslissing komt hem duur te staan: de vrieskou slaat toe en hij verliest beide voeten.
 
Het noodlot slaat opnieuw toe in 1996 als artsen bij de man een lymfoom ontdekken, een vorm van bloedkanker. Opnieuw worden zijn ledematen getroffen, Xia Boyu moet zijn benen onder zijn knieën laten amputeren om de verspreiding van de kankercellen in te perken. Toch laat de bergbeklimmer zich niet kisten door deze nieuwe tegenslag.

Mislukte pogingen

In 2014 probeert Xia Boyu opnieuw naar de top van de Everest te klimmen. Maar wanneer een lawine het leven kost aan 16 sherpa's en het klimseizoen voortijdig wordt beëindigd, ziet de Chinees zich genoodzaakt zijn poging te staken. Het jaar daarna probeerde hij opnieuw, maar strooide een zware aardbeving roet in het eten. Dat jaar kwamen 22 mensen om door een lawine bij het basiskamp.
 
Bij zijn volgende poging in 2016 is de top binnen handbereik, maar op slechts 200 meter van de top moet hij zijn vierde poging afblazen door slecht weer. "Het is mijn droom om de top van de Everest te bereiken en dat wil ik graag ooit bereiken. Dit is ook een persoonlijke uitdaging, een uitdaging van het lot", verklaarde hij dat jaar aan het Franse persbureau AFP over zijn poging.

Vijfde keer, goede keer

43 jaar na zijn eerste poging slaagt Xia Boyu er eindelijk in de beroemde top te bereiken. Toch had het niet veel gescheeld of de man had nooit mogen beginnen aan zijn poging. In 2017 verbood Nepal de beklimming van de Everest voor mensen met een visuele beperking en klimmers waarvan beide benen zijn geamputeerd. Gelukkig voor de Chinese bergbeklimmer werd het verbod al snel ingetrokken.
 
Dankzij zijn succesvolle poging is Xia Boyu de tweede man met een dubbele amputatie die de top van de Everest weet te bereiken. De eerste was Mark Inglis, een Nieuw-Zeelandse bergbeklimmer die in 2006 de top bereikte. Met zijn prestatie leerde hij een wijze levensles: dat je met moed en volharding je dromen kan bereiken.
 
Andermaal... Alles is mogelijk in sport!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top