Superatleten: Daniel Dias

De Braziliaanse zwemmer Daniel Dias vertegenwoordigt als geen ander de olympische geest met zijn buitengewone carrière. Zijn levensverhaal combineert zijn inzet, moed, vastberadenheid en... zijn geloof.

Daniel Dias werd op 24 mei 1988 zonder armen of benen geboren in een middenklassegezin in Campinas. Zijn ouders omringden hem met liefde, geleid door hun christelijk geloof, om hem zorgeloos te laten opgroeien. Dias begon met parazwemmen op 16-jarige leeftijd nadat hij zijn landgenoot Clodoaldo Silva zes Olympische titels had zien winnen op de Paralympische Spelen van 2004 in Athene.
 
Hij nam deel aan zijn eerste grote internationale wedstrijd in 2006 in Durban, tijdens de World Handisport Swimming Championships in de categorie S5, waar atleten met relatief zware beperkingen aan meedoen. Hij verliet Zuid-Afrika met drie gouden medailles op de 100m vrije slag, 200m individuele wisselslag en 4x50m wisselslag en twee zilveren medailles op de 50m rugslag en vlinderslag.

Paralympische Spelen

Een jaar later, op de Parapan American Games in Rio, won hij acht gouden medailles en was hij de meest succesvolle atleet in de competitie. Dankzij zijn prestaties kon hij zich aansluiten bij de Braziliaanse delegatie voor de Paralympische Spelen in Peking in 2008. Hij nam deel aan elf evenementen, waarvan zeven individueel. Op zijn eentje won hij een medaille op elk van de afstanden, waaronder vier gouden medailles, en bereikte hij drie nieuwe wereldrecords. Hij won ook een bronzen medaille als team op de 4x50 m vrije slag waar hij samenwerkte met zijn jeugdheld Clodoaldo Silva.
 
Het jaar daarop nam hij actief deel aan het bod voor de Paralympische Spelen. Ondertussen sleepte hij een reeks medailles in de wacht op de paralympische wereldkampioenschappen zwemmen in 2010 en op de Parapan American Games van dat jaar. In 2012 was hij van de partij op de Paralympische Spelen in Londen en won hij zes titels, waarmee hij vier nieuwe wereldrecords vestigde.

Thuiswedstrijd

De Paralympische Spelen zijn voor Daniel Dias natuurlijk uitzonderlijk omdat hij in eigen land het beste van zichzelf mocht geven. En dat deed hij effectief: hij eindigde op het podium in negen evenementen waaraan hij deelnam. Dias won vier keer goud, drie keer zilver en twee keer brons voor zijn thuispubliek. Hij werd de held van deze Paralympische Spelen en de meest onderscheiden mannelijke paralympische zwemmer aller tijden met 24 medailles.
 
Tokio wordt zijn vierde Paralympische Spelen, maar zoals veel atleten heeft hij zich niet op de best mogelijke manier kunnen voorbereiden vanwege de coronapandemie. "Dit is mijn vierde Paralympische Spelen, het is sowieso heel bijzonder. De hele wereld zit echter in een moeilijke situatie en met de Spelen kunnen we laten zien dat we die hebben overwonnen" verklaart Dias. De Braziliaanse atleet neemt in Tokio deel aan de klassen S5, SB4 en SM5. Wie weet kan hij zelfs geschiedenis schrijven door zijn 30ste medaille te veroveren op de Paralympische Spelen.
 
Volg de Paralympische Spelen van 24 augustus tot 5 september 2021 op Eurosport, of op Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later terugkijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app!

Nieuws

Bekijk alles
Top