'The Usual Suspects' op Canvas: vijf films met plottwists om van achterover te vallen

Vanavond zendt Canvas de beklijvende misdaadfilm 'The Usual Suspects' uit, die één van de beste plottwists aller tijden bevat. Proximus Pickx speurde in de filmarchieven naar vijf films die zich qua verrassende plottwist kunnen meten aan het meesterwerk van Bryan Singer. Geen paniek, we garanderen uw kijkplezier door ons niet te bezondigen aan spoilers.

Us (2019)

Op de beats van hiphopklassieker 'I Got 5 on It' trekken Adelaide en Gabe Wilson met hun kinderen naar Noord-Californië voor de zomer. Hun strandhuis lonkt en ze hopen wat tijd door te brengen met een bevriend koppel. Maar door een vreemd voorval op het strand en enkele verdachte toevalligheden daarna raakt Adelaide ervan overtuigd dat iets of iemand haar familie kwaad wil doen. Het gezin trekt zich 's avonds terug voor een rustige avond thuis, maar dan bemerken ze enkele geheimzinnige silhouetten op hun oprit.

Regisseur Jordan Peele heeft een patent op plottwists die de film in een totaal ander daglicht stellen en een paar nieuwe dimensies toevoegen aan het scenario. Ook 'Us' is op die leest geschoeid: het hint regelmatig naar onderliggende betekenissen, en de ultieme revelatie staat bol van de snedige maatschappijkritiek die open wondes in de Amerikaanse samenleving blootlegt en trauma's uit de Amerikaanse geschiedenis, zoals de segregatie, in je gezicht wrijft.

Gone Girl (2014)

Nick en Amy Dunne staan op het punt om hun vijfde huwelijksverjaardag te vieren. De avond vóór hun jubileum begint Nick echter te twijfelen aan de stabiliteit van zijn huwelijk en gaat hij voor advies op bezoek bij zijn tweelingzus Margo. De volgende ochtend keert hij terug naar huis en blijkt Amy plots verdwenen te zijn. Hij schakelt direct de politie in en na enig onderzoek blijken alle aanwijzingen naar slechts één persoon te leiden: Nick...

Uiteraard zit de vork anders in de steel en is niets wat het lijkt. De rechercheurs worden op een dwaalspoor gebracht, maar dit is geen ordinaire whodunnit met een clever twistje. Nee, het is een meesterlijke mindfuck die knettert, waarbij één vraag zich steeds luider opdringt: wie is het échte slachtoffer in dit verhaal?

The Prestige (2006)

Ook regisseur Christopher Nolan heeft een boon voor verbluffende, ingenieuze plottwists. In 'The Prestige' voeren twee goochelaars oorlog: Robert Angier, gespeeld door Hugh Jackman, en Alfred Borden, gespeeld door Christian Bale.

De thriller speelt zich af in Edwardiaans Londen, waar de twee rivaliserende goochelaars, die eerst partners waren tot de tragische dood van een assistent tijdens een show, ruzie maken nadat een van hen de ultieme goocheltruc heeft uitgevoerd: teleportatie. Zijn rivaal probeert wanhopig het geheim bloot te leggen en experimenteert met gevaarlijke nieuwe wetenschappen, terwijl zijn zoektocht hem op de rand van de waanzin brengt en het leven van iedereen om het hen heen in gevaar brengt.

 
‘The Prestige’ is beschikbaar in de VOD catalogus van Proximus. Naar de VOD catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!

The Sixth Sense (1999)

Bruce Willis kruipt in de huid van kinderpsycholoog Malcom Crowe. Hij ontfermt zich over Cole, een jongetje dat doden kan waarnemen. Dr. Crowe denkt in eerste instantie aan een ernstig pyschiatrisch geval. Maar na verloop van tijd geraakt hij er meer en meer van overtuigd dat Cole misschien wel eens de waarheid zou kunnen vertellen en dat zijn waarnemingen echt zouden kunnen zijn.
 
De legendarische plottwist is een klassieker in de filmgeschiedenis. Voor de weinige stervelingen die hem nog niet kennen: hou uw hart vast. De thriller, met "I see dead people" Haley Joel Osment als het schattige jongetje met de paranormale gave, liet bij veel kijkers een onuitwisbare indruk na.
 
'The Sixth Sense' leverde regisseur M. Night Shyamalan twee Oscarnominaties op: voor beste regisseur en beste scenario.

Fight Club (1999)

Nog zo'n plottwist voor de eeuwigheid, die door liefhebbers vaak geroemd wordt als de beste plottwist in de filmgeschiedenis. Om je kijkgenot niet te vergallen doen we de wending niet uit de doeken, maar neem het van ons aan: je zal je ogen uitkijken.

De eerste regel van Fight Club is: praat nooit over Fight Club. Maar erover nadenken mag dan weer wel. En dat zal nodig zijn, want de film gaat over meer dan vechten alleen. In de film wordt het verhaal verteld van een anonieme man op het randje van een depressie. Wanneer hij Tyler ontmoet, krijgt zijn leven een nieuwe wending. Samen starten ze Fight Club, een groep waarin mannen en vrouwen vechten met anderen om zo hun leven weer zin te geven. Maar Tyler heeft andere, hogere plannen. Het hoofdpersonage wil hem ontmaskeren, maar dan moet hij eerst te weten komen wie Tyler precies is en hoe hij plots in zijn leven kwam.

De film van David Fincher groeide uit tot een ware klassieker. Naast de vertelstem van Edward Norton die de film vooruit stuwt, vertrouwt Fincher ook op andere narratieve technieken. Zo speelt de film soms met het idee dat de personages zelf in een film spelen, zoals in de scène met de sigaar, geïllustreerd door een teken bovenaan het scherm. Ook de speech van Tyler Durden is heel meta en doorbreekt de vierde wand.

'The Usual Suspects' is vanavond vanaf 21u20 te bekijken op Canvas, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top