Superatleten: Jonas Jacobsson

Over de hele geschiedenis gezien van de Olympische Spelen is Michael Phelps de meest gelauwerde atleet. De Amerikaanse zwemmer pakte 28 olympische medailles gedurende zijn carrière. Kijken we naar de Paralympische Spelen, dan doet er een atleet nóg beter. De Zweed Jonas Jacobsson won namelijk maar liefst 30 medailles tijdens zijn loopbaan.

Sommige atleten hebben er zo’n succesvolle carrière opzitten, dat ze haast een telraampje nodig hebben om al hun prijzen te tellen. Jonas Jacobsson is er daar eentje van. De Zweed werd in 1965 geboren, maar helaas voor hem met een aangeboren afwijking aan de ruggengraat, waardoor hij voor de rest van zijn leven in een rolstoel belandde. Het belette Jacobsson niet om zich tijdens zijn jonge jaren toe te gaan leggen op sport. De Zweed kreeg interesse in de schietsport, wat hem later veel grandeur en plezier zou opleveren, vermits hij de meest succesvolle Paralympiër ooit zou worden.

Een prijzenkast vol

Maar liefst tien opeenvolgende Paralympische Spelen staan op het CV van de Zweed, die reeds op 15-jarige leeftijd aan de Spelen van 1980 in het Nederlandse Arnhem deelnam. Daar wist hij al op jonge leeftijd twee medailles, een gouden en een bronzen, mee naar huis te nemen.

De toon was gezet voor vele vette jaren. In 1984 volgden zes medailles, in 1988, 1992 en 1996 rijfde hij er telkens drie binnen. De Spelen van 2000 in Sydney draaiden uit op vier medailles, nog eens vier jaar later kende hij zijn beste Paralympics ooit. Jacobsson mocht met vier gouden plakken huiswaarts keren. Zijn record in Athene werd nog steeds niet geëvenaard.

In Peking werden er drie gouden weggekaapt, in 2012 brachten de Spelen in Londen hem zijn laatste twee medailles op uit zijn carrière. In 2016 was Jacobsson nog wel aanwezig op de Spelen in Rio de Janeiro, maar op zijn 51ste kon hij geen medaille meer pakken. Jacobsson bezit op deze manier 17 gouden, 4 zilveren en 9 bronzen paralympische medailles.

Veel erkenning in eigen land

Dat Jacobsson zelfs van alle markten thuis was, bewees hij tijdens de Spelen van 1988 in Seoul. Jacobsson zat namelijk ook in het rolstoelbasketteam, dat op een zesde plaats eindigde. Na zijn carrière als schutter ging hij zelfs aan de slag als rolstoelbasketter bij het Zweedse Norrkoping Dolphins.

Zijn prestaties konden ze Zweden natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Jacobsson werd in eigen land tot driemaal toe uitgeroepen tot Beste Atleet met een Handicap. Twee keer werd hij zelfs genomineerd voor een Laureus World Sports Award, zeg maar de Oscars van de sportwereld. De grootste erkenning in eigen land kwam er in 2008. Toen ontving hij de Gouden Medaille van het Svenska Dagbladet, een prijs die wordt uitgereikt aan de strafste sportprestatie van dat jaar. Jacobsson staat zo voor altijd in een lijstje met Zweedse toppers als Armand Duplantis, Carolina Klüft en Björn Borg.

Volg de Paralympische Spelen van 24 augustus tot 5 september 2021 op Eurosport, Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Nieuws

Bekijk alles
Top