Waarom 'Patser' meer was dan een Belgisch kassucces: 5 verrassende weetjes

Films | In 2018 scoorden Adil El Arbi en Bilall Fallah aan de bioscoopkassa met hun derde langspeelfilm ‘Patser’. Een parabel over het Antwerpse drugsmilieu. Dat de Italo-Belg Matteo Simoni de hoofdrol vertolkt als het Marokkaanse straatboefje Adamo is op zich al opmerkelijk, maar er zijn nog meer verrassende wetenswaardigheden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ideale sollicitatie voor Hollywood

Met ‘Patser’ -dat als Engelse titel ‘Gangsta’ meekreeg- wilden Bilall Fallah en Adil El Arbi bewijzen dat ze na de eerder donkere en introverte films ‘Black’ en ‘Image’ ook een flitsende, hippe actieprent konden regisseren. Een sollicitatiebrief richting Hollywood in feite, daar waar hun absolute ambitie zich situeerde.

Ondanks de gemengde reacties bij de Belgische recensenten haalde de prent meer dan 500.000 kijkers in de bioscopen en kon het regisseursduo toch enkele Amerikaanse studiobonzen overtuigen: ze kregen de regie van ‘Bad Boys For Life’ toevertrouwd, het langverwachte vervolg op de box office hit ‘Bad Boys 2’ met Will Smith. ‘Bad Boys For Life’ kwam in 2020 uit en groeide uit tot een van de grootste mondiale kassuccessen van dat (corona)jaar.

Doorbraak voor Nora Gharib

Nora Gharib (foto, links), een Antwerpse met Marokkaanse roots, had in ‘Patser’ haar eerste grote filmrol te pakken. Ze speelt Badia, goede vriendin van Adamo (Matteo Simoni), maar tevens het liefje van de gevreesde Nederlandse dealer Orlando Marie. De filmcritici loofden haar prestatie, vanwege de delicate balans tussen brutaal en breekbaar.

Dat Nora schitterde in die rol van de stoere Badia was enigszins verrassend, want voordien was ze vooral in de spotlights gekomen toen ze auditie deed voor ‘K3 zoekt K3’, waar ze in de halve finales strandde. Een heel andere setting dus.
Nora profileerde zich na ‘Patser’ nog meer als BV die aandacht heeft voor de dagelijkse struggles van de jongeren. Ze bracht in 2018, hetzelfde jaar als de release van ‘Patser’, een boek uit getiteld ‘Heavy Shit’. Daarin werkt ze in zes thema’s de belangrijkste jongerenproblemen uit met getuigenissen en meningen van experten. In 2019 engageerde ze zich voor de campagne tegen cyberpesten.

Taalcoach Saïd Boumazoughe

Matteo Simoni moest als hoofdpersonage Adamo een Marokkaans-Antwerps straattaaltje spreken. Geen sinecure voor de Limburger. Halfweg de opnames kreeg hij dan ook een paniekaanval: “Ik heb naar Adil en Bilall gebeld, die in Amerika zaten, en gevraagd: "Zijn jullie écht zeker dat jullie willen dat ik dit speel, want ik zal nooit 100% klinken als een Marokkaan." Toen hebben ze mij hun vertrouwen gegeven”, vertelde Simoni in een interview aan studentenmagazine Guido.

De hulp van Saïd Boumazoughe (foto) werd ingeroepen. Hij had sowieso een rol in de film, maar vooral: als echte Kielse straatjongen kon hij Simoni een passend taalbad geven. Simoni: “Ze hebben me niet alleen gecoacht, maar wij zijn ook vrienden geworden. Ze hebben me meegenomen naar 't Kiel, ze hebben me geleerd hoe het is om als Marokkaan in Antwerpen op te groeien, de strijd tegen discriminatie, hoe het is om een Ramadan mee te maken... Er kwam veel meer bij kijken dan ik had gedacht. Ik heb een wereld leren kennen!”

Gucci-petje verkocht voor het goede doel

Het Gucci-petje dat hoofdpersonage Adamo gedurende bijna heel de film draagt en dat zo typisch is voor de machocultuur in de achterbuurten van onze Belgische steden, bracht zowaar nog geld op voor het goede doel. Het ‘fashion item’ werd tijdens Music For Life geveild ten gunste van de Make-a-Wish Foundation. Hoofdrolspeler Matteo Simoni droeg het petje zelfs tijdens de hele opnameperiode van de film, verklapte hij voor aanvang van de veiling op StuBru: “Een fake Gucci, waar ik zelfs mee heb gedouchet én ook drugs gedeald.”

Vervolg op komst

‘Patsers’, zo moet het vervolg op ‘Patser’ gaan heten. Een bericht dat drie jaar geleden al in de wereld werd gestuurd door heel wat internationale filmmedia. De sequel zou zich enkele jaren later afspelen, met dezelfde crew, zo wordt geschreven en bevestigd door producent Hendrik Verthé. Met dus opnieuw Matteo Simoni en Nora Gharib in een prominente rol, maar met een zwaardere en serieuzere toon, zo vertelde hij erbij.

Aanvankelijk werd gesproken van een release in 2020, maar die deadline hebben we ondertussen ruim overschreven. Een gevolg van de coronacrisis én het immense succes van hun Hollywooddebuut ‘Bad Boys For Life’. Zo kregen ze aan de andere kant van de oceaan ook de projecten ‘Bad Boys 4’, ‘Mrs. Marvel’ en ‘Beverly Hills Cop 4’ toegewezen.

'Patser' is zondag 15 augustus vanaf 21u05 te zien op VTM, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil! 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top