5 zaken die je (misschien) nog niet wist over Halle Berry

Films | Dit weekend, op 14 augustus om precies te zijn, viert actrice Halle Berry haar 55ste verjaardag. Ze won een Oscar voor haar acteerprestatie in ‘Monster’s Ball’ en geniet wereldwijde faam voor haar rollen in blockbusters als ‘Catwoman’,’ X-Men’ en de James Bond-film ‘Die Another Day’. Voor de gelegenheid presenteert Proximus Pickx nog vijf andere interessante weetjes over haar.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Deelname aan missverkiezing(en)

Haar looks geven het al enigszins weg: haar eerste stapjes in de schijnwerpers zette Halle Berry op het podium van een schoonheidswedstrijd. In 1985 kwam ze als laureate uit de Miss Teen All American-verkiezing. Een jaar later werd ze Miss Ohio USA en mocht ze zich ook de eerste opvolgster van Miss USA noemen. Op de mondiale missverkiezingen eindigde ze vijfde.

Maar naast haar natuurlijke schoonheid is het vooral haar charisma dat imponeert tijdens die eerste uitstapjes richting sterrendom. De jonge, ambitieuze Halle Berry gebruikt die missverkiezingen dan ook perfect als springplank voor haar echte droom: actrice worden. Via wat modellenwerk krijgt ze haar voet tussen de deur in Hollywood. Met de romantische komedie ‘Boomerang’ als eerste echte grote rol, aan de zijde van niemand minder dan Eddie Murphy.

Historische Oscar-overwinning

In 2002 krijgt Halle Berry de Oscar voor beste actrice voor haar fantastische vertolking in ‘Monster’s Ball’, een film van Marc Forster. Daarmee wordt ze de eerste zwarte vrouw die die eer te beurt valt. Bij haar overwinningsspeech draagt ze de prijs op aan alle zwarte vrouwen in de filmindustrie: “Dit is voor alle gekleurde vrouwen in de sector, die hiermee een kans krijgen om te slagen. Een deur werd geopend vandaag. Ik voel me vereerd dat de Academy mij uitkoos om hiervan de spreekbuis te zijn.”

Waarna ze in een emotionele huilbui losbarst, eentje die tot op vandaag fel besproken blijft. Op die manier drukte Halle Berry toch haar stempel op de Oscars, een jaarlijkse ceremonie die tot op vandaag bekritiseerd blijft door het gebrek aan inclusie en diversiteit.

Ze adopteerde een kat uit Catwoman

Voor ze in de huid (of liever gezegd: het strakke pak) kroop van de antagoniste van Batman, was Halle Berry vooral een hondenliefhebster. Maar het was haar rol in ‘Catwoman’ die voor de ommekeer zorgde. Om de rol voor te bereiden bekeek ze uren en uren aan beeldmateriaal over katachtigen. Kwestie van de juiste elegante bewegingen na te bootsen. Op de set van ‘Catwoman’ liepen er bovendien zo’n 43 katten rond, die in de film als bondgenoten van de superheldin opgevoerd worden.

Na de opnames kon Halle Berry het niet laten er eentje te adopteren. Een ros-wit exemplaar dat naar de naam Play Dough luisterde. Het beestje overleed helaas in 2017, op zestienjarige leeftijd, na een ongetwijfeld boeiend leven als metgezel van de Hollywoodster.

Van de dood gered door Pierce Brosnan

Halle Berry prijkt op het illustere lijstje van Bondgirls. In de film ‘Die Another Day‘, de laatste film met Pierce Brosnan als James Bond, speelt ze het personage Jinx. Ze verleidt James Bond met een sensuele verorbering van een vijg. Je moet het zien om te geloven. De iconische scène kostte haar wel bijna het leven, zo vertelde de actrice in de Late Night Show van Jimmy Fallon. Berry verslikte zich immers in de vijg en stikte bijna, ware het niet dat collega Pierce Brosnan zich ook in het echte leven een ware held toonde door de Heimlich-methode toe te passen. Het voorval droeg ongetwijfeld toe aan de chemie die tussen beide acteurs van het scherm spat.

Een echt brokkenparcours

Het vijgenincident was niet het enige ongeluk dat Halle Berry overkwam op een filmset. Als je haar parcours erop napluist, kan je niet anders concluderen dan dat ze ook de titel van Miss Katastroof mag claimen. Al in 1992, in de begindagen van haar carrière, liep ze tijdens het draaien van de mini-serie ‘Queen’ een zware blessure aan het staartbeen op toen ze van een paard viel. In ‘Die Another Day’ kreeg ze granaatscherven in haar oog. In ‘Gothika’ zorgde medespeler Robert Downey Jr voor een gebroken arm en in ‘Catwoman’ ging ze knock-out tijdens een actiescène, net als op de set van ‘The Call’, toen ze met een hoofdwonde in het ziekenhuis belandde. Op de set van ‘Cloud Atlas’ tenslotte liep ze een enkelbreuk op. Kortom: eerder het cv van een stervoetballer dan van een steractrice.

‘Die Another Day’  is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top