Romelu Lukaku keert met een pak revanchegevoelens terug naar Chelsea, de club van zijn hart

Premier League | Romelu Lukaku begint aan een nieuw hoofdstuk bij Chelsea. Met de transfer keert Big Rom terug naar de club waar hij als youngster belandde na zijn doorbraak in eigen land bij Anderlecht. Een geslaagd huwelijk werd het echter niet. Wordt het nu wel een match made in heaven tussen Lukaku en de club van zijn hart?

Door Proximus

Deel dit nieuws

Lukaku vertoeft sinds gisteren in Londen. Hij vloog met een privéjet van Milaan naar de Britse hoofdstad om zijn megatransfer van 115 miljoen euro van Inter naar Chelsea af te ronden. Zijn derde huwelijk met Chelsea is nu voltrokken. Exact tien jaar na zijn eerste poging en zeven jaar na zijn breuk en transfer (via het achterpoortje) naar Everton. “Ooit moet en zal ik hier op Stamford Bridge staan en slagen”, zei een piepjonge Romelu ooit in het VRT-prgramma “De School van Lukaku”. Zijn eerste passage werd echter geen succes. Lukaku keert dus met een pak revanchegevoelens terug naar The Blues.

Kleine garnaal in sterrenensemble

Flashback naar de zomer van 2011. Romelu Lukaku kreeg van Chelsea een aanbod dat de jonge spits niet kon laten liggen. Ook zijn club Anderlecht kon de 15 miljoen euro aan transfergeld niet negeren. “Dit is een droom die uitkomt”, zei Lukaku toen over zijn transfer. “Als kind kan je alleen maar hopen om hier te belanden en dat is me gelukt. Ik kan niet wachten om de handen te schudden van toppers als John Terry, Frank Lampard en Didier Drogba.”

Maar de tonnen hoop en ambitie zouden enkele jaren verder plaats moeten ruimen voor de desillusie. In het sterrenesemble van Chelsea was het moeilijk voor de jonge Lukaku om zijn plekje op te eisen. In zijn eerste jaar bij The Blues moest Lukaku het doen met een paar kruimeltjes die hij kreeg van toenmalig coach André Villas-Boas. Zelfs een plekje in de Champions League-kern werd hem niet gegund. In zijn eerste seizoen telde hij 12 officiële matchen op zijn teller. Scoren lukte niet.

Via uitleenbeurten moest Lukaku dan maar groeien als speler. Eerst bij West Bromwich Albion, waar Lukaku het seizoen afsloot met 17 goals. Maar imponeren deed het ex-coach José Mourinho allerminst. Ook nu bleef Lukaku het vijfde wiel aan de Chelsea-wagen. Everton gooide een nieuwe uitleenreddingsboei. Bij The Toffees aardde hij andermaal, met deze keer 16 goals in totaal. Toch kreeg Lukaku hetzelfde riedeltje te horen bij Chelsea. De spits had er deze keer genoeg van. Everton deed een bod op de verguisde Lukaku en weg was hij uit Stamford Bridge. De tweede club uit Liverpool zou zich de transfer van 35 miljoen euro niet beklagen. Twee jaar later klopte Manchester United aan met een cheque van 84 miljoen euro. Na nog eens twee jaar, vechtend tegen de Britse criticasters, trok Lukaku richting Inter voor 74 miljoen euro.

Evolutie doortrekken naar Premier League

Vertrok Lukaku in 2014 via het kleinste achterdeurtje uit Chelsea, dan zal hij vandaag terugkeren door de grote poort. Met de 115 miljoen euro die Chelsea zal neerleggen voor Lukaku, wordt Big Rom de duurste speler in de geschiedenis van het voetbal. Al zijn transferbedragen opgeteld, komt Lukaku aan een cumulatieve som van 327 miljoen euro. Zelfs kleppers als Neymar (opgeteld 310 miljoen euro) en Cristiano Ronaldo (opgeteld 230 miljoen euro) weet Lukaku achter zich te houden.

Niet dat deze bedragen Lukaku zullen bezighouden. De Belg zal straks vechten voor wat Britse erkenning. “In Engeland zeiden ze dat ik lui was, dat ik niet liep, dat ik dit of dat niet deed”, vertelde Lukaku na zijn transfer van United naar Inter. “Hier in Italië noemen ze mij de hardste werker van de kleedkamer. Natuurlijk heb ik stappen gezet, maar ik ben nog altijd dezelfde Rom.” Niet alleen gebrand op revanche bij Chelsea, maar evenzeer richting de Engelse criticasters trekt Lukaku met geslepen messen terug naar de Premier League.

De setting tegenover 2011 is natuurlijk ook helemaal anders. Toen Lukaku voor het eerst de Londense kleedkamer van Chelsea binnenstapte, was dat als broekventje. Nu keert hij terug als kampioen van Italië en als topschutter aller tijden bij de Rode Duivels. Zijn status is aanzienlijk vergroot sindsdien. Onder ex-Intercoach Antonio Conte zette Lukaku immense stappen als voetballer. Benieuwd of die lijn straks bij Chelsea onder Thomas Tuchel wordt doorgetrokken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top