Superatleten: Trischa Zorn

Naar de carrière van Trischa Zorn kan je alleen maar met ontzag kijken. De Amerikaanse zwemster, die vanaf haar geboorte blind is, schitterde op zeven opeenvolgende Paralympische Spelen en werd de meest succesvolle atleet in de geschiedenis van dit sportevenement.

Trischa Zorns ongelooflijke paralympische reis begon in 1980 in het Nederlandse Arnhem. De jonge Californische, die aan een genetische oogziekte lijdt waardoor ze blind is, toonde zich op nauwelijks 16-jarige leeftijd aan de wereld door er op de Paralympische Zomerspelen niet minder dan 7 gouden medailles te winnen in verschillende individuele en teamzwemevenementen.
 
Maar dit was slechts het begin van Zorns liefdesaffaire met de Paralympische Spelen. Vier jaar later won ze opnieuw zeven medailles, zes gouden en één zilveren. Maar het was in Seoul, in 1988, dat Zorn haar beste prestatie leverde. Ze wist liefst 12 gouden medailles te winnen, waarvan 10 individuele. Als zeer complete zwemster blonk ze uit op alle afstanden (50m, 100m, 200m, 400m) en in alle zwemslagen (vlinderslag, schoolslag, rugslag en vrije slag). Dat jaar vestigde ze 10 nieuwe wereldrecords.

55 medailles, 41 gouden

De Californische zette haar indrukwekkende record voort op de Spelen van Barcelona, Atlanta en Sydney. Tussen 1980 en 1992 bleef ze ongeslagen in alle individuele onderdelen op de Spelen. Op 40-jarige leeftijd won zij in 2004 in Athene een bronzen medaille op de 100 meter rugslag. Deze laatste onderscheiding bracht haar totaal aantal paralympische medailles op 55, waaronder 41 gouden. Deze cijfers maken van Zorn de meest succesvolle paralympische atleet in de geschiedenis.
 
Het is een status die de veelzijdige zwemster nog lange tijd zou kunnen behouden, gezien de toenemende specialisatie van atleten. Vooral omdat de meest succesvolle atlete die nog actief is, de Amerikaanse zwemster Jessica Long, nog "slechts" 23 medailles achter haar naam heeft staan. In 2012 werd Trischa Zorn opgenomen in de Paralympische Hall of Fame. Na haar pensioen bleef de paralympische sportlegende in de zwemwereld om beginnende en gevorderde zwemmers te coachen en begeleiden. Ze werkt ook voor het United States Department of Veterans Affairs, een kabinet van de federale regering dat belast in met de gezondheidsdiensten van militaire veteranen.
 
Volg de Paralympische Spelen van 24 augustus tot en met 5 september op de kanalen van Sporza of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Sport

Bekijk alles
Top