De Belgen om te volgen op de Paralympische Spelen: Jean-François Deberg

Met acht wielrenners trekt België straks richting Tokio voor de Paralympische Spelen. Eentje daarvan is Jean-François Deberg. De 39-jarige paralympiër aast op revanche, nadat hij op de Spelen van Rio in 2016 op de ondankbare vierde plaats eindigde in de H3-categorie.

Jean-François Deberg heeft op de Paralympische Spelen nog een dikke rekening openstaan. Toen hij in 2016 participeerde aan de wegrit in de H3-reeks, viel hij net naast het podium. In een sprint met een groepje van zes ging de zege na ruim anderhalf uur wedstrijd naar de Italiaan Paolo Cecchetto. Die won voor de Duitser Maximilian Weber en de Canadees Charles Moreau. Deberg eindigde op de meest ondankbare plaats: vierde.

In Brazilië was er al sprake van een kleine revanche. In de team relay zou Deberg, samen met Christophe Hindricq en Jonas Van de Steene nog de bronzen plak claimen. Maar in Tokio wil hij een allerlaatste keer schitteren op individueel niveau.

Nog één keer schitteren

Deberg rijdt in een H-categorie, wat erop wijst dat de intussen 39-jarige man uit het Waalse Baelen een handbiker is. Hij raakte ooit verlamd aan zijn benen na een onfortuinlijk auto-ongeluk. Sinds 2007 legt hij zich toe op het handbiken. Pas vanaf 2012 zouden de eerste goeie resultaten er komen.

Deberg draait dus al een tijdje mee in het profcircuit, maar behaalde vooral in 2018 en 2019 zijn beste resultaten. In 2018 werd hij wereldkampioen in de wegrace, een jaar later pakte hij het zilver. Dit jaar werd hij op datzelfde WK in Portugal op scherp gezet. Want net als op de Spelen in 2016 eindigde Deberg op een vierde plaats.

Maar wanhopen doet Deberg niet. “Tokio heeft een veeleisend parcours in petto, eentje dat me als gegoten ligt”, laat hij zelf weten. De Paralympics in Japan moeten het orgelpunt van zijn carrière worden. Na de Spelen zal Deberg namelijk een punt zetten achter zijn carrière als topsporter.

Mentale vermoeidheid

Zo had Deberg al uitgestippeld dat hij op zijn 38ste zou stoppen, na de Spelen in Tokio. Het sportevenement werd echter door corona met een jaar uitgesteld. Deberg besloot alsnog zich een extra jaar toe te leggen met het oog op de Paralympische Spelen.

“Tokio wordt mijn laatste doel”, liet hij reeds weten aan de Waalse sportpers. “Daarna is het tijd om nieuwe dingen te gaan doen, want de mentale vermoeidheid neemt jaar na jaar toe. Fysiek draait het allemaal nog goed, maar in het hoofd zit ik stilaan aan het einde van mijn Latijn.”

In zijn zoektocht naar een medaille staat Deberg er als wielrenner/handbiker niet alleen voor. Naast hem wisten ook Diederick Schelfhout, Ewoud Vromant, Griet Hoet, Jonas Van De Steene, Laurence Vandevyver, Maxime Hordies en Tim Celen zich te kwalificeren voor Tokio.

Volg de Paralympische Spelen van 24 augustus tot en met 5 september op de kanalen van Sporza of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Wielersport

Bekijk alles
Top