Iets meer dan twee jaar geleden kwam de grote belofte Bjorg Lambrecht, 22 jaar oud, om het leven na een zware valpartij in de Ronde van Polen. Een terugblik op de dood van de jonge renner die, samen met Wout van Aert en Remco Evenepoel, beschouwd werd als de ruwe diamant van de Belgische wielersport.
 
Twee jaar na de dood van Bjorg Lambrecht tijdens de Ronde van Polen blijven er vragen bestaan over de precieze omstandigheden van de dood van wellicht de beste Belgische klimmer sinds Lucien Van Impe. Hij had talent, werkte ernstig en was ambitieus, maar plotseling, op zomaar een natte weg in Polen liet hij het leven. Hij liet een grote leegte en een diep gevoel van onrechtvaardigheid na. Maar wat gebeurde er precies die dag?

Een ogenschijnlijk banale val

Maandag 5 augustus 2019, kilometer 48 van de derde etappe van de Ronde van Polen, tussen Chorzow en Zabrze. Bjorg Lambrecht, renner van de Lotto-ploeg, rijdt plots de kant van de weg in en valt in een greppel. Een incident zoals er elk jaar honderden gebeuren in wielerwedstrijden. Maar Lambrecht heeft pech en raakt een betonnen duiker.

Ter plaatse krijgt hij de eerste zorgen toegediend en hij wordt met een ziekenwagen naar het ziekenhuis gebracht, want zijn toestand laat het niet toe om hem per helikopter over te brengen. De vicewereldkampioen op de weg bij de beloften van 2018 bezwijkt later aan zijn verwondingen.

Een val door een reflector?

Deze valpartij van de renner van Lotto-Soudal, op een nat wegdek, maar op een kaarsrechte weg, roept 24 maanden later nog steeds vragen op. Wat gebeurde er waardoor hij de controle over zijn fiets verloor op dit rechte stuk? We zullen het waarschijnlijk nooit weten, want er zijn geen beelden van het incident omdat de uitzending op televisie nog niet was begonnen.

Alleen de getuigenissen van de ooggetuigen kunnen helpen om inzicht te krijgen in het dramatische ongeval. Volgens de renners was het geen gevaarlijke weg. "We reden op de linkerrijstrook, twee aan twee. Om de 50 meter was er een reflector. Het was niet ideaal voor een peloton, maar het was geen groot gevaar," zo verklaarde destijds Clément Chevrier, een renner van de ploeg A2GR La Mondiale.Werd Lambrecht uit balans gebracht door één van die reflectoren en verloor hij zo de controle over zijn fiets? "Het regende, maar ook weer niet zo hard", zo vertelde Jelle Wallays, toenmalig ploegmaat van Bjorg Lambrecht bij Lotto-Soudal, bij Sporza. "Bjorg heeft brute pech gehad. Hij reed gewoon in het peloton, raakte een klinkertje of verkeersreflector of wat dan ook, kwam uit balans en viel hard. De omstandigheden doen er niet meer toe. Hij is er niet meer, het was een dom ongeluk."

De dokter staat machteloos

Ryszard Wisniewski, het hoofd van het medische team, was snel ter plaatse en begreep meteen hoe ernstig de renner eraan toe was, zo vertelde hij aan het Poolse persagentschap PAP. "Net na het ongeluk konden we even met hem communiceren. Hij bleef maar zeggen: 'Niet goed, niet goed, niet goed'. We dachten niet dat hij heel ernstige verwondingen had, maar het suikergehalte in zijn bloed was verrassend laag. Hij verloor het bewustzijn in de ziekenwagen," zei hij. Lambrecht werd ter plaatse gereanimeerd en vervolgens met spoed naar het ziekenhuis in Rybnik gebracht. De chirurgen daar konden zijn leven niet redden. Met verwondingen aan zijn milt en lever maakte hij weinig kans.Eerbetoon

Het peloton was geschokt door deze plotse dood en bracht de dag erna een eerbetoon aan de overleden renner. De vierde etappe werd geneutraliseerd en de ploegmaats van Bjorg Lambrecht reden symbolisch aan kop van het peloton tot kilometer 48, waar een moment van stilte werd gehouden. Kort voor de finishlijn hield de ploeg van Lotto-Soudal halt onder een zwarte boog met de naam en het rugnummer van Lambrecht. Een hartverscheurend afscheid van een jonge kampioen in wording, in het bijzijn van zijn familie die de dag ervoor naar Polen was gekomen, de dag waarop de dood om de hoek loerde.

Uit het leven weggerukt in volle glorie

Bjorg Lambrecht was de ruwe diamant van een generatie Belgische renners die voorbestemd waren om de wereld te veroveren. Hij werd vicewereldkampioen bij de beloften op het WK van 2018 (achter Marc Hirschi) en was beste jongere in het Critérium du Dauphiné een maand voor zijn dood. Samen met Wout van Aert en Remco Evenepoel werd Bjorg Lambrecht beschouwd als een van de grote beloften van het Belgische wielrennen.

De Ardennenklassiekers leken hem op het lijf geschreven: hij was 4e in de Waalse Pijl, 5e in de Brabantse Pijl en 6e in de Amstel Gold Race in april 2019. Volgens de kenners was deze pocketrenner (1m69 voor 56 kg) voorbestemd om in de grote ronden een voorname rol te spelen in het algemeen klassement.

Video : Bjorg Lambrecht I Best Of I RIP

Tegenstander van Bernal bij de jeugd

In mei 2016 had hij zijn klasse in het hooggebergte getoond in de Ronde de l'Isard, een wedstrijd voor beloften waar hij in Goulier-Neige, in de Ariège, de sprint van een klein peloton won na een beklimming van 9,6 kilometer. In de volgende etappes bevestigde Lambrecht zijn klimtalent en verdedigde hij zijn leiderstrui en alle andere klassementen (punten, bergprijs, beste jongere).

Video : Bjorg Lambrecht: de pocketklimmer die Egan Bernal het leven zuur kon maken

In 2017 werd hij 2e in de Ronde de l'Isard en in de Ronde van Valle d'Aosta, voor de Rus Pavel Sivakov, momenteel prof bij Ineos. In beide wedstrijden werd hij geklopt door dezelfde renner: ene Egan Bernal, de latere winnaar van de Tour de France van 2019, en de enige tegenstander die het immense klimtalent van Bjorn Lambrecht kon evenaren.

(DC met LpR/ Picture : Photo news)

Volg elke dag de Ronde van Polen, van 9 tot 15 augustus, op Pickx+ Sports, beschikbaar in de optie All Sports van Proximus Pickx.