De Belgen om te volgen op de Paralympische Spelen: Tim Celen

Nu de Olympische Spelen afgelopen zijn, mogen de paralympische atleten stilaan hun borst nat maken voor de Paralympische Spelen. Proximus Pickx stelt graag alle atleten aan je voor. Zo belanden we vandaag bij Tim Celen, een man die ons land een medaille moet schenken in het paracycling.

Sinds de succesvolle Paralympische Spelen van 2012 in Londen, waar België zeven medailles pakte, klinken ze bij het Belgisch Paralympisch Comité alsmaar ambitieuzer. Met recht en reden zo bleek in Rio de Janeiro. Op de Spelen van 2016 deed ons land er nog een schepje bovenop met 11 medailles in totaal. Kijken we naar de wielersport op de Paralympische Spelen, dan heeft België een lange geschiedenis in het behalen van medailles. Sinds de spelen van 2004 pakte ons land minstens één medaille in het wielrennen mee naar huis.  

En die traditie wil België maar al te graag doortrekken op de Paralympische Spelen in Tokio. Met acht atleten trekt ons land straks richting de wielerdisciplines. Onder hen zit Tim Celen, misschien we dé atleet die het meeste kans maakt op een medaille. De Limburger kroonde zich in juni namelijk tot wereldkampioen in de T2-categorie.

Hemiplegie

Al sinds zijn 13 jaar zit de intussen 23-jarige Celen op de fiets. Sinds 2015 hoort de Hammenaar bij de nationale selectie van het Paralympisch Team Belgium. Dat hij op een speciale fiets rijdt, komt door het feit dat hij hemiplegie heeft aan zijn rechterkant. Daardoor heeft hij minder evenwicht. “Dingen waar je twee handen voor nodig hebt, lukken bij mij soms een stuk moeilijker”, legt hij uit.

Maar zijn beperking weerhoudt de Limburger er niet van om een gerenommeerd sportman te zijn. Zo werd hij al meermaals Belgisch kampioen in zijn discipline en timmerde hij de voorbije jaren aan zijn weg naar de internationale top. Zijn eerste gouden medaille op het WK-paracycling in het Portugese Estoril, is reeds een bekroning van al zijn harde werk. De gemeente Ham wachtte niet op het verloop van de Paralympische Spelen en huldigde Celen reeds voor zijn sportieve prestaties.

Bescheiden

Dat Celen in bloedvorm naar Tokio trekt, mag duidelijk zijn. In mei kwam hij solo als winnaar over de streep in de eerste G-wielerklassieker De Ronde in Vlaanderen. Een week later sprintte hij naar goud in de wegrit op de wereldbeker paracycling in Oostende, nadat hij twee dagen ervoor ook het zilver pakte in de tijdrit. “Het is een ongelofelijk jaar, nu moeten we proberen deze lijn door te trekken richting Tokio”, klinkt het bij Celen.

Toch probeert de wielrenner de medailledruk wat van de ketel te houden. “Ik hoop een goede prestatie neer te zetten”, zegt de wereldkampioen in zijn discipline. “De luchtvochtigheid ginds zal één van mijn grootste tegenstanders zijn. Als ik tot op het einde bij de kopgroep kan blijven, heb ik veel kans om te winnen en breng ik misschien een medaille mee naar huis.”

Als 18-jarige atleet behaalde Tim op de Paralympische Spelen in Rio op zijn tricycle een tiende plaats in de tijdrit en zesde plaats in de wegrit. Laat ons hopen dat Celen de opwaartse lijn alleen maar kan doortrekken en België een medaille bezorgt op de Spelen in Tokio.

Volg de Paralympische Spelen van 24 augustus tot en met 5 september op de kanalen van Sporza of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Wielersport

Bekijk alles
Top