‘Blame someone else day’: deze helden werden onterecht beschuldigd

Deze eerste ‘vrijdag de 13de’ van het jaar werd uitgeroepen tot “blame someone else day”, of “steek-het-eens-op-iemand-anders-dag”. Op deze symbolische datum, voor velen dé traditionele pechdag, geven we al graag eens de schuld voor alles wat misgaat aan … de datum. Vrijdag de 13de is niet de enige grote zondebok in de geschiedenis: Proximus Pickx verzamelde voor jou verhalen van helden, fictief of echt, die onterecht werden beschuldigd.

Andy Dufresne in ‘The Shawshank Redemption’

In deze filmkassieker uit 19945 wordt bankier Andy Dufresne (gespeeld door Tim Robbins) onterecht veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en haar minnaar, en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf in de beruchte Shawshank-gevangenis.
 
Het leven in de gevangenis blijkt erg hard en de onrechtvaardigheden stapelen zich op, maar gelukkig raakt Andy bevriend met een aantal gevangenen, in het bijzonder met de oude bajesklant Red (Morgan Freeman). Na verloop van tijd vindt Andy manieren om het gevangenisleven relatief draaglijk te maken. In tussentijd weigert hij echter zijn lot te aanvaarden en blijft hij heimelijk werken aan een meesterplan

‘The Shawshank Redemption’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Chief Leschi

Chief Leschi was een stamhoofd van de Nisqually-stam, een volk van inheemse Amerikanen, toen de regering van de Verenigde Staten in de jaren 1850 probeerde de stam naar reservaten te verhuizen. Leschi protesteerde tegen die gedwongen verhuizing naar een erg onvruchtbaar en in feite onleefbaar gebied. Hij werd opperbevelhebber in het gewapende conflict dat volgde, met het bevel over ongeveer 300 man, en leidde een aantal invallen. In het begin van het conflict kwamen aan de overzijde de soldaten Abram Benton Moses en Joseph Miles om het leven.
 
Op 19 februari 1858 werd Chief Leschi opgehangen voor de “moord” op kolonel Moses. De advocaten van Leschi voerden aan dat het stamhoofd niet degene was geweest die Moses had vermoord, en ten tweede dat Moses werd gedood tijdens een erkende oorlog waarbij aan beide kanten slachtoffers vielen, waardoor van “moord” geen sprake kon zijn. Pas 156 jaar later, op 4 maart 2004 erkende de staat Washington formeel “het onrecht dat plaatsvond in 1858 met het proces en de executie van opperhoofd Leschi” en eerde opperhoofd Leschi als “een moedige leider” en “een groot en nobel man”.

‘Jagten’, of hoe beschuldigingen levens kunnen verwoesten…

In het uitstekende Deense drama ‘Jagten’ (Engelse titel ‘The Hunt’) speelt Mads Mikkelsen het hoofdpersonage Lucas, een zorgzame kleuterleraar die in een kleine gemeenschap woont. Wanneer een jongen uit zijn klas een kleine leugen over Lucas vertelt, loopt het uit de hand en wordt de leraar een paria in het kleinde stadje, waar niemand nog in zijn onschuld gelooft. Binnen de kortste keren staat hij bekend als ‘de lokale pedofiel’ en wordt hij publieke vijand nummer één.
 
Deze erg ingetogen film gaat op een krachtige manier om met valse beschuldigingen. Het is frustrerend en hartverscheurend om te zien hoe de hele wereld van een goede man op zijn kop wordt gezet… zonder echte reden.

Brian Wood en de Slag bij Danny Boy

De moed van de Britse soldaat Brian Wood in de strijd leverde hem het Military Cross op, maar zorgde er ook voor dat hij valselijk werd beschuldigd. Hij negeerde het grote gevaar voor eigen leven en leidde zijn mannen, zwaar in de minderheid, in een bajonetaanval op een vijandelijk bolwerk in Irak in 2004. In het vijf uur durende vuurgevecht, bekend als de Slag bij Danny Boy, werden 28 opstandelingen gedood en negen gevangengenomen.
 
Maar de uitreiking van een van de hoogste Britse onderscheidingen was nog maar het begin van Brians verhaal. Later beschuldigden advocaten de voormalige sergeant van oorlogsmisdaden - beschuldigingen die jarenlang als donkere wolken over zijn leven en dat van zijn familie zouden blijven hangen. Een onderzoekscommissie oordeelde dat de beschuldigingen tegen Wood en zijn regiment “het product van opzettelijke leugens” waren geweest.
 
Zijn schokkende verhaal en gevecht voor de waarheid werden later het onderwerp van ‘Danny Boy’, een film die vorig jaar uitkwam en in mei van dit jaar voor het eerst werd uitgezonden door BBC.

Films

Bekijk alles
Top