Waarom de transfer van Messi de kassa zal doen rinkelen in Parijs

Sport |

Volgens de gespecialiseerde pers staat Lionel Messi op een zucht van PSG. In de Franse hoofdstad zou de Vlo maar liefst 40 miljoen euro per jaar verdienen en een riante tekenbonus ontvangen. Maar wat dan met de Financial Fair Play-regels die de UEFA tien jaar geleden introduceerde? Daar past PSG wel een mouw aan, zo blijkt.

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Geld maakt niet gelukkig, klinkt de aloude volkswijsheid. Maar wat doe je als je er geen hebt? Vraag dat maar aan de bestuurslui van FC Barcelona die tegen wil en dank Lionel Messi, de allergrootste speler ter wereld, zagen vertrekken omdat ze hem niet meer konden betalen.

Ook Messi had zijn zinnen gezet op een verlengd verblijf in Barcelona. De Vlo had de nieuwe truitjes al goedgekeurd en zijn volgende paar voetbalschoenen besteld bij de boekhouding van FCB. Daar kreeg hij begin deze week te horen dat er geen plaats meer was voor hem bij Barcelona: de Catalaanse club kon hem gewoonweg niet meer betalen. Hij moest volgens het bestuur vertrekken en wel per direct, goed wetende dat enkel Paris Saint-Germain hem zou kunnen binnenhalen.

Het nieuws sloeg in als een bom. Messi verkoos om de wereld zelf in te lichten van zijn vertrek en liet daarbij zijn tranen de vrije loop onder het toeziende oog van zijn vrouw, kinderen en ploegmakkers. De Vlo wou immers onder de Spaanse zon blijven voetballen en wordt nu verplicht door de strenge financiële regels van La Liga om een stap opzij te doen, misschien wel richting het grijze Parijs. Door die financiële regels kon FC Barcelona geen loopje meer nemen met de boekhoudkundige waarheid. De loonlast van Barça lag immers te hoog en een speler gratis laten spelen, mag ook niet van de Spaanse voetbalbond. 

Een doordachte investering

Ondertussen lachte PSG-voorzitter Nasser bin Ghanim Al-Khelaïfi zich in het vuistje. Hij heeft nog genoeg oliedollars op de rekening van de familie staan om Messi aan PSG te binden en ziet in de overstap van de Vlo zelfs een zakelijke opportuniteit.

Messi kan bij PSG immers niet enkel resultaten op het veld leveren, hij kan ook naast het veld voor successen zorgen. Dat blijkt uit cijfers die Vincent Claudel, een sportjournalist van L'Équipe, onlangs naar buiten bracht. Want volgens Claudel zorgde Messi in zijn eentje voor 30% van de inkomsten die Barcelona elk jaar binnenrijfde. Dat is ongeveer 200 miljoen euro… De Vlo kreeg dat voor elkaar door voetbalshirts te helpen verkopen waar zijn naam op staat of fans naar het stadion te lokken met zijn sterrenstatus.

Als Messi het land van geitenkaas en wijn aandoet, en dat van de paëlla achterlaat, zal elke club in Ligue 1 zich in de handen wrijven. Hun competitie stijgt immers in waarde en dat resulteert in meer geld op de rekening voor allemaal. Stel je voor dat Messi op deze manier voor iets minder ongelijkheid kan zorgen in Ligue 1. Dan verdient de man pas echt een standbeeld!


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top