Belgen om in het oog te houden in Tokio: Florian Van Acker

Florian Van Acker is de regerend wereld- en Europees kampioen tafeltennis in de TT11-klasse en hij is dus de onbetwiste nummer één in zijn categorie. De Belgische tafeltennisser, die een gouden medaille won in Rio in 2016, is van plan ook in Tokio te schitteren.

Florian Van Acker maakte in 2016 in Rio zijn debuut op de Paralympische Spelen. In de finale slaagde de 19-jarige tafeltennisser erin zijn stress onder controle te houden om als overwinnaar uit een wedstrijd tegen de Australiër Samuel Von Eimen te komen. Daardoor won België toen zijn tweede gouden medaille na die van Laurens Devos, ook in het tafeltennis. Het was de allereerste medaille die op de Paralympische Spelen werd gewonnen door een Belg met een verstandelijke beperking.

Van Acker was zeker geen onbekende in de discipline voorafgaand aan de Spelen. De jonge atleet uit het West-Vlaamse Langemark won al de bronzen medaille op het WK 2014 en de gouden medaille op het EK 2015, waardoor hij een Paralympische selectie wist te bemachtigen.

Goud in het vizier

De nummer 1 van de wereld in de TT11-klasse (een categorie gereserveerd voor spelers met een verstandelijke beperking) is nadien op zijn elan doorgegaan. Twee jaar na zijn sterke prestatie in Rio werd hij in Slovenië voor het eerst tot wereldkampioen gekroond. In 2019, tijdens zijn laatste grote internationale wedstrijd, werd hij in Zweden voor de tweede keer in zijn carrière Europees kampioen.

De Belg nam daarmee revanche voor 2017, toen hij ‘slechts’ brons won. Op 23-jarige leeftijd wil Van Acker, die in 2007 dankzij een buurman een passie voor tafeltennis ontwikkelde, zijn Paralympische titel in Tokio verdedigen. Vijf jaar na zijn eerste Olympische kroning heeft de tafeltennisser heel wat ervaring opgedaan en is hij technisch nog beter geworden. In de Japanse hoofdstad wordt hij aanzien als de grote favoriet om zichzelf op te volgen.

Volg de Paralympische Spelen van 24 augustus tot en met 5 september op de kanalen van Sporza of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Sport

Bekijk alles
Top