Superatleten: Teresa Perales

Met in totaal 26 medailles is Teresa Perales de meest gedecoreerde paralympische atleet in Spanje. De zwemster gaat naar Tokio in de hoop haar verzameling medailles uit te breiden en zelfs een olympische zwemlegende uit de Verenigde Staten te evenaren.

Teresa Perales heeft naam gemaakt sinds de Paralympische Spelen van 2000 in Sydney. Ze was toen 24 jaar en won 5 medailles in het zwemmen: 4 bronzen en 1 zilveren plak. Dit is het begin van een lange zegereeks voor deze Spaanse topzwemster.
 
Ze begon in 1996 met parazwemmen nadat ze werd getroffen door neuropathie, een ziekte die het zenuwstelsel aantast en ervoor zorgde dat ze binnen een paar maanden het gebruik van haar benen verloor. Hoewel het wat tijd kostte om te leren omgaan met haar beperking, wist ze al gauw uit te blinken in haar discipline.

Vlaggendrager in Londen

In Athene, 4 jaar later, won ze zes medailles, waaronder twee gouden op de 100 meter vrije slag S5 en de 50 meter vlinderslag S5. In Peking werd ze drievoudig olympisch kampioene op de 50m, 100m en 200m vrije slag S5. Maar het was pas in 2012 in Londen dat Teresa Perales wereldwijde faam zou bereiken met haar sportieve prestaties.
 
Op haar 36ste werd ze al de vaandeldrager van Spanje bij de openingsceremonie van de Paralympische Spelen. Voor Perales was dat een mijlpaal in haar carrière. "Ik herinner me de lichten, de geluiden, de atleten, de vlaggen, maar wat ik me vooral herinner is toen ik mijn tweejarige zoon me zag toejuichen in de menigte", vertelt Perales aan olympics.com. "Toen heb ik wel gehuild, ja."

In de voetsporen van Michael Phelps

In Londen schreef de Spaanse zwemster sportgeschiedenis met zes nieuwe medailles, waaronder een derde gouden medaille op rij op de S5 100m vrije slag. Ze won zo haar 22ste Paralympische medaille, en stond toen gelijk met het aantal olympische medailles dat recordhouder Michael Phelps heeft gewonnen. Hierdoor werd ze zelfs een trending topic op Twitter. Michael Phelps hing na de Olympische Spelen van 2016 in Rio zijn zwembroek aan de haak voor een welverdiend pensioen met 28 olympische medailles op zak.
 
De 45-jarige Perales won "slechts" 4 medailles in Rio, wat haar totaal op 26 medailles brengt. Ze zal in Tokio ongetwijfeld proberen om minstens twee olympische medailles te halen om het record van Michael Phelps te evenaren. Wie weet kan ze zelfs meer eremetaal in de wacht slepen en wordt ze de meest gelauwerde olympische atleet in de moderne geschiedenis.
 
Volg de Paralympische Spelen van 24 augustus tot 5 september 2021 op Eurosport, Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Sport

Bekijk alles
Top